Dirk van der Kruijf

Via de Oud-Amsterdammer ontvingen wij een reactie van Mw Thea Keijzer (1932):

Als meisje woonde ik op de Keizersgracht. Daar kwam een meneer Kruijf op bezoek, zijn ouders hadden een boekwinkel en soms kreeg ik van hem een boek met daarin een geplakt plaatje, met voorin met een pen geschreven handtekening en de gelegenheid en datum. Mogelijk was meneer Kruijf werkzaam op kantoor die in dat grachtenpand zat. Meneer Kruijf heeft ook nog bij ons ondergedoken gezeten. Op die vreselijke dag zou hij na lange tijd naar zijn ouders gaan, maar op de Dam heeft hij zijn leven verloren. Zijn broer kwam het ons vertellen, was verschrikkelijk. Met hem vele anderen die op het verkeerde moment, op de verkeerde plaats waren. Zij hebben de echte bevrijding niet meer mogen meemaken. Als er op het monument namen komen dan hoop ik dat hij erbij zal staan.

 De stichting is op zoek gegaan naar meer gegevens:

Tussen de dossiers van mogelijke slachtoffers is geen dossier van een “meneer Kruijf”. Welke gegevens zijn er wel:

  • Thea Keijzer woonde op de Keizersgracht 704; hij werkte op kantoor in hetzelfde pand;
  • de ouders Kruijf hadden een boekwinkel, mogelijk richting Spuistraat;
  • hij had een broer die het verschrikkelijke nieuws over zijn dood kwam brengen aan haar vader.

Nader onderzoek gaf:

  • In hetzelfde pand waren meerdere kantoren gevestigd, zoals een notariskantoor en Effectenkantoor Glerum & Wüstenhoff;

In het politiedossier staat : “5 mei 1945, 12.00 uur rapporteert de wachtmeester de Vries, dat hedenmorgen te plm 9.30 uur op de Dam een drietal personen zijn neergeschoten door leden van de Duitse Wehrmacht. Bij ander onderzoek aan het Binnen Gasthuis bleken deze personen te zijn genaamd: Dirk van der Kruijf, oud 34 jaar, gewoond hebbende Davisstraat 24-II Amsterdam, hoofdschot, overleden…….” De andere twee personen waren in hun been geschoten, beiden gewond. (gewonden: Johannes Heemskerk, 29 jaar, opgenomen in Binnengasthuis, dijbeenschot en J. Meskens, 72 jaar, schot in onderbeen).Politierapport

De Davisstraat is in Oud-West, bij de Postjesweg, 40 minuten te voet vanaf zijn werk aan de Keizersgracht. Uit de gegevens van het Stadsarchief Amsterdam blijkt verder dat Dirk assistent kantoorbediende was en zijn vader inderdaad als handelsreiziger in boekwerken werkzaam was. Dirk had twee broers en een zus.

Norman van Es:
Dirk van der Kruijf was de broer van mijn stiefvader Minicus (Kees) van der Kruijf. Ik heb vanaf 1953 (tot 1967) op het adres Davisstraat 24 gewoond. De vader van Dirk woonde bij ons in. Er was nog een broer (Jan) en zuster (Jopie). Als kind heb ik het verhaal gehoord. Nu zie ik voor het eerst concreet het verhaal. Jammer dat hij niet ook bij de huidige actie op de Dam is toegevoegd. [red: onthulling memorial met 31 naamstenen]
Mei 2016

De schietpartij op de Dam van 5 mei 1945 werd ook genoemd in de uitgave van Trouw van die dag.

Trouw 5 mei 1945, pag. 4

Trouw 5 mei 1945, pag. 4

Conclusie: De gegevens die Mw Keijzer gaf over “meneer Kruijf” waren juist, ook hij was op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats, echter hij was geen “Dam-slachtoffer 7 mei 1945”.Toch bedanken wij haar voor het meedenken en blijven lezers oproepen om dat ook te doen en te blijven inzenden via dam@07051945@gmail.com

Joop Klaver:
Ik ben 79 jaar geleden geboren in het kleine dorp De Weere, gelegen tussen Abbekerk en Hoogwoud en kom uit ‘n gezin van 8 kinderen. Mijn vader had hier ‘n timmerbedrijf en hij had in die tijd een abonnement op de Volkskrant. In deze krant stond regelmatig ‘n advertentie van boekhandel Nelissen in Amsterdam, gevestigd aan een van de grachten. Mijn moeder was verzot op lezen en zij bestelde af en toe ‘n boek bij deze firma. Wij hadden in ons dorp geen boekhandel. Zoals bekend werd in de hongerwinter van 1944-45 ‘t voedsel schaars in de steden. Twee vertegenwoordigers van de firma Nelissen kwamen om de twee weken op de fiets met fietstassen vol boeken naar de Wieringermeerpolder. Ze ruilden hun boeken voor aardappelen en tarwe. Ons huisadres fungeerde als tussenstation op hun barre tochten. Van mijn moeder kregen ze ‘n bord pap en ‘n boterham en ze bleven overnachten in ‘t hooi. De volgende dag vertrokken ze weer naar huis. Wij leefden tussen de boeren en hadden zodoende aan eten geen gebrek. Als dank kreeg mijn moeder wel ‘ns ‘n boek. Ikzelf was zo’n 6 jaar en kreeg met Kerstmis ‘n prachtig platenboek “Jezus leven op aarde”.   Volgens de verhalen waren deze mannen tussen de 20-30 jaar oud. Ze overleefden de oorlog, maar een van hen was op 7 Mei 1945 op de Dam en werd getroffen door ‘n kogel. Wij waren zeer geschokt.

Ik ben geïnteresseerd in eventuele nabestaanden van deze mannen omdat ik nog in ‘t bezit ben van enkele boeken die toen waren aangeschaft.

Ik hoop dat u iets kan met mijn verhaal. Ik ben blij dat ik ‘t nog kan vertellen

Maart 2017

Naschrift: Na onderzoek bleek dat het hier ging om Dirk, overleden op 5 mei 1945. We hebben Joop met de familie van Dirk in contact gebracht.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.