Gedenkplaat hoek Kalverstraat, Paleisstraat en Dam

brief-memorialOp 7 Mei 1947 werd het huidige gedenkplaat op de Dam onthuld. Onderzoek in het stadsarchief Amsterdam heeft uitgewezen dat het initiatief van de gedenkplaat is genomen door de “Vereeniging van zakenlieden Nieuwendijk Damrak en omgeving“. Zij hebben hiervoor toestemming gevraagd en gekregen van het bestuur van Societeit de Doctrina et Amicitia Groote Club.  Eind maart 1947 werd het formele verzoek ingediend bij de Groote Club, en in de concepttekst werd het aantal slachtoffers blanco gelaten.

 

In een schrijven van de Vereeniging van zakenlieden, 30 april 1947 werd het volgende programma voorgesteld aan het bestuur van de Groote Club:
Woensdag 7 Mei 1947
18:30 Afzetting van gedeelte Dam
19:00 aankomst Burgemeester van Amsterdam,
openingswoord door de Voorzitter van de Vereniging.
Rede van de Burgemeester
Onthulling van gedenkplaat
gelegenheid voor het neerleggen van bloemen
19:30 vertrek van de Burgemeester
Opheffing van afzetting, behalve van klein gedeelte bij gedenkplaat

Bij de plechtigheid zullen worden uitgenodigd:
1e nabestaanden van de slachtoffers
2e leden van de vereeniging
3e pers en radio
4e E.H.B.O.ers van de Gem. Luchtbescherming die op 7 Mei 1945 vrijwillig dienst hebben gedaan en tijdens het vuren de slachtoffers hebben geholpen

 

AD 14 Mei 1947

GEDENKPLAAT VAN 7 MEI

AMSTERDAM — Burgemeester Dailly heeft een bronzen plakette onthuld in de muur van het gebouw van de Groote Club ter herdenking van de schermutseling die op 7 Mei 1945 plaats vond toen Duitsche troepen vanuit het gebouw vuurden op een menigte terwijl de Canadeesche troepen in aantocht waren.

Gooi en Eemlander 8 Mei 1947

 

7 MEI-VUURGEVECHT OP DE DAM

In de gevel van het gebouw de „Groote Club”, op de hoek Kalverstraat—Paleisstraat te Amsterdam, van waaruit op Maandag 7 Mei 1945, even nadat de eerste drie Canadese verkenningswagens de Dam opreden, de daarin gelegerde Duitse militairen omstreeks drie uur het vuur op de, op de Dam samengestroomde menigte, openden, onthulde gisteravond de burgemeester van Amsterdam, mr. Am. J. d’Ailly, een eenvoudige bronzen plaquette, ter nagedachtenis van de hier gesneuvelde burgers en B. S.-ers. Bij het vuurgevecht waren twee jaar geleden 19 doden en 117 gewonden te betreuren.

WoestduinBij de onthulling was inderdaad een E.H.B.O. er aanwezig. Het betreft Bep Bakker-VInk. Zij was commandante van het Rode Kruis. Haar verhaal is door haar zoon opgetekend en staat ook op deze website.

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.