Willem Cieraad – Willem

Zwolle 30 juni 1896 – Amsterdam 8 mei 1945

WillemCieraadCBG

krantenknipsel gaat uit van 8 mei. Diverse verklaringen bevolkingsregister en verklaring van overlijden stelt: 7 mei 1945

Willem werd geboren op 30 juni 1896 in Zwolle als zoon van Piet Cieraad en Gerridiena Hermina Arends alwaar hij trouwde op 9 augustus 1923  met de toen 21 jarige Antje Smit. Ze verhuisden naar Amsterdam en Willem kreeg werk op kantoor bij een deurwaarder. Hun tweede kind werd geboren maar overleed kort daarop. Er werden nog vijf kinderen geboren, allen zonen. Het woonadres was Langestraat 78-I.

 

 

Jongste zoon Gerard schrijft ons:

Ik was vier jaar en daar op de Dam samen met mijn ouders vanwege de festiviteiten. Mijn moeder vond het te benauwd en drukkend gevoel, zodat ze met mij is weggegaan.

Mijn vader is voor het portaal van de Nieuwe Kerk op de Dam doodgeschoten en heeft daarna opgebaard gelegen in de Nieuwe Kerk, waar mijn moeder en ik naar hem zijn gaan kijken. Mijn moeder heeft nooit enig geld gekregen, na het overlijden van mijn vader.

Was getekend,

Gerard H. Cieraad

Willem overleed op 7 mei op 48-jarige leeftijd door schotwonden volgens de Verklaring van Overlijden en het document Staatspolitie; echter de officiële overlijdensakte heeft een onjuiste opmaak en daarmee dus ook de advertentie, men spreekt van 8 mei 1945.

Willem is begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats.

Na het overlijden van Willem, hertrouwde Antje Smit in 1948 met Gerrit Jan Nooteboom, hij overleed vijf jaar later.

De familie vertelde ons ook over het verzetswerk van hun broer Piet (1923-1998), de oudste zoon van Willem. Piet is verraden door een van zijn eigen mensen en werd mishandeld door de SS. Als politiek gevangene is hij ruim 3,5 jaar opgesloten geweest in diverse concentratiekampen. Hij zat gevangen in de Strafgevangenis Amsterdam, het huis van bewaring en werd daarna overgebracht naar Vught en Amersfoort. In Natzweiler-Struthof kwam hij aan op 10 juli 1943 vanwaar hij op 5 september 1944 werd overgebracht naar Dachau waar hij aankwam op 16 september 1944. Na de bevrijding van Dachau werd hij opgenomen in een Amerikaans en een Nederlands hospitaal. Op zaterdag 14 juli 1945 keerde Piet terug naar huis. Later is Piet bij de politie gaan werken. Piet was drager van het verzetsherdenkingskruis.

 


Animatie van de totstandkoming van de naamsteen van Willem via plaatseensteen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.