Lijst van Aanbeveling

Onderstaande personen onderschrijven de doelstellingen van stichting Memorial voor Damslachtoffers 7 Mei 1945



Martin Berendse was voorheen algemeen rijksarchivaris en directeur van het Nationaal Archief, en thans directeur/bestuurder van de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam). “Ik ben onder de indruk van de bijzondere aanpak van het project 7 Mei 1945 omdat het de zinloze gebeurtenissen van die dag heel erg dichtbij brengt. Een rafelrand van de grote wereldgeschiedenis, met een enorme impact voor de slachtoffers en hun familieleden. Zo’n verhaal moet worden verteld. Ik vind 7 Mei 1945 dan ook de terechte winnaar van de door het Nationaal Archief ingestelde Jan Kompagnieprijs 2014.”


Job Cohen is voorzitter Amsterdams 4 en 5 mei comité, jurist, politicus en bijzonder hoogleraar in Leiden. Hij was burgemeester van Amsterdam van 15 januari 2001 tot en met 12 maart 2010.



Historische duiding houdt nooit op en blijft maatschappelijk belang hebben. Het Stadsarchief Amsterdam biedt zoveel mogelijk mensen telkens weer opnieuw de mogelijkheid reconstructies van het verleden te maken en te herinterpreteren op basis van bronnenmateriaal. Vaak leiden nieuwe vragen aan bestaande bronnen tot nieuwe inzichten en verrijking van ons beeld. Daarom verdient ook het onderzoek van de Stichting De Dam 7 mei 1945 alle steun die wij daarbij kunnen bieden. Marens Engelhard, tot 1-11-2014 directeur Stadsarchief Amsterdam, thans rijksarchivaris en directeur Nationaal Archief.



Elsbeth Etty is literair recensente, columniste en bijzonder hoogleraar Literaire kritiek aan de VUA. Haar werk werd bekroond met de Gouden Uil, de Busken Huetprijs en de Anne Vondelingprijs.


Hans Goedkoop is vooral bekend als presentator van Andere Tijden, de Plantage en de Gouden Eeuw en heeft een brede belangstelling in geschiedenis, de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder. “De beschietingen in Amsterdam op 7 mei 1945 interesseren me en ik volg de ontwikkelingen van de Stichting daarom met belangstelling”. Aan de uitzending van Andere Tijden, 28 april 2015 heeft de stichting zijn medewerking verleent.


© stef verstraaten

Els Kloek is historica. De laatste jaren heeft zij zich vooral beziggehouden met biografisch onderzoek. Zo was zij de drijvende kracht achter de websites vrouwenlexicon.nl en biografischportaal.nl en het project 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis.“Geschiedenis gaat over mensen. Áltijd. In sommige overzichten over de grote lijnen wordt dat wel eens vergeten. Vaak zijn het de details over mensenlevens die het verleden pas echt weten op te roepen en ons zo ook helpen de geschiedenis beter te begrijpen. Daarom juich ik het initiatief om de Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers van 7 mei 1945 van harte toe.  foto:Stef Verstraaten


Jeroen Krabbé, geboren 1944 in Amsterdam, Nederlands acteur, filmregisseur en kunstschilder. ‘Ik ondersteun van harte het initiatief om de verschrikkelijke aanslag op de Dam, op 7 Mei 1945, op onschuldige- en feestende burgers te blijven herdenken.’


Eberhard van der Laan (1955-2017) is sinds 7 juli 2010 burgemeester van Amsterdam. Hij hield op 4 Mei 2014 op de Dam deze toespraak. Bij de herdenking van 7 mei heeft burgemeester van der Laan de namen van de slachtoffers voorgelezen, gevolgd door 1 minuut stilte.
Eberhard van der Laan is donderdagavond 5 oktober 2017 overleden. Wij zijn hem dankbaar voor zijn inspanningen om het monument voor Damslachtoffers te helpen verwezenlijken.



Ad van Liempt, bekend Nederlands journalist, auteur van oorlogsboeken en tv-programmamaker. Hij is medeoprichter en ex-hoofdredacteur van Nova. ” Ik volg de stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 Mei 1945 al geruime tijd, en hoop oprecht dat door hun onderzoek alle slachtoffers van deze schietpartij een naam en gezicht krijgen”


Gerard Stigter (1936-2021) schrijft onder het pseudoniem K. Schippers gedichten, romans, verhalen en beschouwingen. Vanaf zijn debuut in 1963 winnaar van diverse prijzen, zoals de PC Hooftprijs in 1996 voor zijn gehele werk. Als jongetje van 8 jaar was hij aanwezig op de Dam op 7 mei 1945 en getuige van de beschietingen.


Jan Terlouw is fysicus, politicus en auteur. Hij is actief voorvechter van mensen- en dierenrechten. “Ook slachtoffers van de laatste dag zijn slachtoffers die niet vergeten mogen worden.”
Jan Terlouw hield op 4 Mei 2014 in de Nieuwe Kerk in Amsterdam deze toespraak.



 Annemarie de Wildt is conservator bij het Amsterdam Museum: “Draaiorgel het Snotneusje is een van de meest aansprekende voorwerpen uit de collectie van het Amsterdam Museum: het orgel dat levens redde op 7 mei 1945 doordat mensen erachter wegdoken. Het is goed dat de Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 Mei 1945 steeds meer verhalen over de  Damslachtoffers boven water krijgt.”