Plattegrond

Plattegrond omgeving Dam, met alle objecten die genoemd zijn in de verslagen en getuigenissen op deze website.

TitelOmschrijving
Zuiderkerk Deze kerk werd al tijdens de oorlog als mortuarium gebruikt. Een aantal slachtoffers werden daar na de schietpartij heengebracht.
Vissersdam Een gedeelte van de Dam aan de zijde van De Bijenkorf heeft de naam Vissersdam gedragen, omdat hier vis werd verhandeld. Het deel aan het Rokin heette Vijgendam. Beide namen zijn in 1957 vervallen.
Vijgendam Het deel aan het Rokin heette Vijgendam. Deze naam is in 1957 vervallen.
Victoriahotel
Postkantoor Nieuwezijds Voorburgwal, hoek Raadhuisstraat, 1 van de doelen van operatie Three Castles
Politiebureau Warmoesstraat
Polar Bears Rond 13:00 komt de engelse verkenningseenheid Polar Bears via het Rokin op de Dam aan.
Peek & Cloppenburg
Oude Kerk
Nieuwe Kerk Vanaf de dak van kosterij Nieuwe Kerk schoot Wiel van der Randen 2 filmrolletjes vol. De kerk bood tijdens de schietpartij een schuilplaats voor tallozen op de Dam. Zie ook het verslag van Dominee Dijkstra
Nes Nes is een smalle Amsterdamse straat, evenwijdig aan het Rokin, tussen de Dam en de Grimburgwal in de Amsterdamse binnenstad
Grote Club Locatie op de hoek Paleisstraat / Kalverstraat waar een eenheid van de duitse Kriegmarine keek naar de feestvierende menigte en waar vanuit geschoten werd
Geldkantoor Het Geldkantoor was gevestigd aan de Nieuwezijds Voorburgwal 226, en was onderdeel van de operatie Three Castles
Ersatzbureau Hoek Nieuwendijk, Dam. Hier bevond zich het wervingskantoor van de S.S. Volgens een verklaring van B.S. commandant Goedemans werd er ook geschoten vanuit dit kantoor.
De Papegaai De Papegaai, officieel de H.H. Petrus- en Pauluskerk, is een voormalige rooms-katholieke schuilkerk aan de Amsterdamse Kalverstraat. Hier werden ook slachtoffers van de schietpartij opgevangen.
Blikman & Sartorius Rokin, vlakbij de Dam, hoek Nadorststeeg. Hier zochten veel burgers dekking gedurende de schietpartij. Linkergedeelte van deze foto.
Binnengasthuis
Bijenkorf
Beurspoort Op de foto's van o.a. Willem van de Poll zien we eenheden van de B.S verzameld in de Beurspoort
Arrestatie 2 duitsers Op de hoek van Paleisstraat en Spuistraat werden 2 duitsers gearresteerd. Dit werd gefotografeerd door J.M.J. Coesel. Door velen werd dit gezien als de aanleiding van de schietpartij op de Dam, omdat 1 van de duitsers neergeschoten werd. Dit berust op een misverstand, want de 2 zijn ook op filmbeelden te zien waarop ze met de handen omhoog afgevoerd werden.