Slachtoffers van de schietpartij

De foto’s en de namen van de slachtoffers kunt u aanklikken, om meer informatie over hen te krijgen.



Popke Sjoerd Bakker – Popke
Leeuwarden 15 december 1912 – Amsterdam 7 mei 1945
Popke, getrouwd, twee kinderen, was actief in de verzetsgroep rond Henk van Randwijk (Vrij Nederland). Als om drie uur het schieten begint is Popke op de Dam. Hij ziet geen kans tijdig ergens dekking te vinden, achter het draaiorgel of een lantaarnpaal, en krijgt een kogel dwars door zijn hoofd. Popke Bakker sterft in het Binnengasthuis, is begraven op Zorgvlied en herbegraven op erebegraafplaats Loenen.
.
.



Wilhelmus Petrus Bakker – Willem
Amsterdam 21 augustus 1900 – Amsterdam 8 mei 1945
bakkerwp-wwwWillem had een café aan de Nieuwendijk. Meerdere getuigen vermelden dat hij op de Dam is beschoten. Volgens de overlijdensgegevens is hij op 8 mei gestorven als gevolg van een buikschot. Willem Bakker was getrouwd met Trijntje Kint; zij hadden geen kinderen.
.
.
.
.



Johannes Bobeldijk – Joop
Amsterdam 9 januari 1901 – Amsterdam 7 mei 1945
bobeldijkwwwIn functie als NBS-groepscommandant werd Johannes neergeschoten bij het Rokin, waar hij samen met zijn broer in actie was. Johannes, 44 jaar en vader van twee kinderen, werd getroffen door meerdere kogels en overleed later die middag. Hij ligt begraven op ereveld Loenen.
.
.
.
.



Geertruida Boelen – Truus
Amsterdam 19 augustus 1929 – Amsterdam 7 mei 1945
Geertruida-BoelenwwwHaar vader had haar nog zo gewaarschuwd om niet naar de stad te gaan, omdat de Duitsers nog bewapend waren. Pas 15 jaar is Geertruida, als zij op 7 mei 1945 op de Dam om 15.00 uur wordt doodgeschoten. ’s Avonds horen haar ouders en broertje van haar dood en gaan ze op zoek. In de Zuiderkerk werd ze gevonden en thuis opgebaard. Hierna is het leven nooit meer hetzelfde geweest voor haar ouders en broer.

.
.




Elisabeth de Boer – Bep
Amsterdam 26 oktober 1928 – Amsterdam 8 mei 1945
Elisabeth-de-BoerwwwSamen met haar nichtje Truus was Elisabeth naar de Dam gegaan. Toen het schieten begon zochten zij beschutting achter een platte wagen. In Truus’ herinnering is ‘Liesje’ onderweg naar het ziekenhuis gestorven. Volgens de Verklaring van Overlijden  is Elisabeth de volgende dag om 20.15 uur overleden als gevolg van ‘buikschot’; de politieakte spreekt van “14 darmperforaties en in de overlijdensakte staat dat ze om 10 uur is overleden. Ze was de jongste van zes kinderen, en pas zestien jaar, toen ze op maandag 14 mei 1945 werd begraven op de Nieuwe Ooster..
.
.




Willem van den Boogaard – Wim
Amsterdam 12 december 1914 – Amsterdam 7 mei 1945
willem-van-den-boogaardwwwWillem wordt getroffen door kogels als hij met enkele van zijn BS-groepsleden achter een lantaarnpaal voor het paleis dekking heeft gezocht. Hij woonde in de St Luciënsteeg waar hij de delicatessenzaak ‘het Hammenhuis’ van zijn vader had overgenomen. Zijn vrouw heeft er nooit met hun twee kinderen over kunnen praten. Willem is 30 jaar geworden en werd met militaire eer begraven op Zorgvlied.

.

.



Fredericus Joseph  Budde – Herman
Hengelo 13 maart 1916 – Amsterdam 7 mei 1945
budde-wwwAls dwangarbeider moest Herman in een Duitse machinefabriek werken. Op een moment is hij gevlucht en ondergedoken. Eindelijk werd Nederland bevrijd. In de ochtend van 7 mei 1945 zei Herman tegen zijn vrouw: “Klasien, we gaan een heel nieuw leven beginnen.” Herman ging met zijn oudste zoon vooruit naar de Dam; Herman werd in het bijzijn van zijn zoon gedood.
Het traumatische verlies werd in het gezin lange tijd doodgezwegen, maar zijn weduwe heeft haar verdere leven gestreden voor erkenning als oorlogsslachtoffer.

.



Willem Cieraad – Willem
Zwolle 30 juni 1896 – Amsterdam 8 mei 1945
cieraad“Overleden door een noodlottig ongeval”, staat in het familiebericht over de dood van Willem Cieraad. Voor het portaal van de Nieuwe Kerk werd hij op 7 mei doodgeschoten en later die dag in de kerk opgebaard, waar zijn vrouw hem heeft geïdentificeerd. Door een onjuiste opmaak van de overlijdensakte is de overlijdensdatum vastgesteld op 8 mei. Willem en zijn vrouw hadden zeven zonen, bij zijn overlijden nog zes in leven.

.



Gerardus Bernardus Cornelisse – Gerrie
Amsterdam 25 mei 1936 – Amsterdam 7 mei 1945
cieraadGerrie is het jongste slachtoffer, hij werd slechts acht jaar. Hij was een teruggetrokken jongen, nooit op de voorgrond. Zijn ouders konden nooit weg van hun bakkerszaak. Met zijn zes jaar oudere broer Jan ging hij op 7 mei naar de Dam, waar de Canadezen zouden komen. Ze raakten elkaar kwijt in het gedrang. Gerrie werd om drie uur die middag doodgeschoten.

.



Petrus Antonius Joseph van Dam – Petrus
Gouda 17 september 1877 – Amsterdam 7 mei 1945
Petrus-van-DamwwwPetrus van Dam was getrouwd en had acht kinderen, toen hij op 7 mei om 15.00 omkwam als gevolg van schotwonden. Zijn stoffelijk overschot, vastgelegd door fotograaf Wiel van der Randen, lag naast het ijscokarretje op de hoek van de Eggerstraat/Dam. Petrus werd opgebaard in de Zuiderkerk en begraven in Diemen.

.



Pieter Hendrik Diekmeijer – Henk
Muiden 18 december 1898 – Amsterdam 7 mei 1945
diekmeijerHet gezin van Pieter Hendrik woonde in Nieuwer-Amstel. Hij werkte bij de posterijen, achter de Dam. Op 7 mei ging hij naar de markt met zijn zoon van twaalf. Zijn vrouw en zoontje van twee bleven thuis. Toen er werd geschoten en er paniek uitbrak, raakten ze elkaar kwijt. Vanwege de dramatische gebeurtenissen heeft de zoon later veel geestelijke problemen gekend, met een tragisch leven als gevolg. Pieter Hendrik Diekmeijer werd 46 jaar oud en begraven op Zorgvlied.

.



Frans Johannes Feller – Frans
Belfeld 2 februari 1927 – Amsterdam 7 mei 1945
Paspoort-FJ-Feller2wwwOndanks waarschuwingen dat het gevaarlijk was, ging Frans Feller toch naar de Dam. ‘Schotwonden, darmperforaties, buikschot’, vermeldt de Verklaring van Overlijden. Hij stierf aan het begin van de avond op 7 mei en werd begraven op begraafplaats Barbara. Hij was pas 18 jaar, officieel geregistreerd als schipper, maar volgens zijn familie werkte hij bij zijn vader als meubelmaker.

.



Everdina Johanna Buddingh-van der Flier – Dien
Amsterdam 18 september 1917 – Amsterdam 22 juni 1945
E.J.-vd-FlierwwwDien van der Flier is 27 jaar en nog maar anderhalf jaar getrouwd als ze getroffen wordt door een kogel in haar knie. Omdat in het ziekenhuis urgentere gevallen voorrang krijgen, wordt ze naar huis gezonden. Vanwege een verslechtering van haar toestand wordt ze op 22 juni 1945 geopereerd, waarbij ze komt te overlijden. Haar man blijft achter met een dochtertje van zeven maanden.

.



Hendrina Louise Koper-Frank – Hendrina
Amsterdam 22 april 1915 – Amsterdam 8 mei 1945
HL-FrankwwwIn de nacht van 7 op 8 mei 1945 overleed Hendrina Louise Frank als gevolg van gecompliceerde schotwonden, opgelopen tijdens de schietpartij op de Dam. Ze was getrouwd en had een dochter die met haar op de Dam was toen het drama zich voltrok. Hendrina is begraven in het familiegraf op de Algemene begraafplaats te Zandvoort. Het graf is aangemerkt als belangrijk cultureel historisch erfgoed voor Zandvoort.

.



Jan Goede – Jan
Landsmeer 2 juni 1876 – Amsterdam 7 mei 1945
Jan_Simonszoon_GoedewwwJan Goede was per fiets van Landsmeer naar Amsterdam gegaan om de intocht van de bevrijders mee te maken, maar werd doodgeschoten op de Dam. Zijn zoon Klaas moest zijn vader identificeren in de Zuiderkerk, waar hij lag opgebaard. Jan Goede is begraven in Landsmeer. Hij werd 68 jaar en liet een vrouw en zeven kinderen na.

.



Maria Nella Jager-van Hooff  – Mies
Gestel 1 juli 1916 – Amsterdam 7 mei 1945
portret, bron Aggi van LieshoutwwwMies werd dodelijk getroffen door kogels, die middag van 7 mei op de Dam. Ze was net 7 jaar getrouwd en had een dochter van nog geen twee jaar. Maria Nella van Hooff werd 28 jaar.

.
.
.

 



Petrus Hendricus Antonius Hutjes – Han
Den Haag 26 november 1925 – Amsterdam 7 mei 1945
hutjeswwwVader, moeder en enig kind Han Hutjes, waren vanwege de Slag om Arnhem naar Amsterdam gevlucht en bij familie ingetrokken. Toen het schieten begon heeft Han het leven gered van een vijfjarig jongetje, door zich over hem heen te werpen. Hijzelf werd daarbij dodelijk getroffen, 19 jaar oud.

.

.



Elisabeth Wieland-Lacourt – Elisabeth
Amsterdam 18 april 1902 – Amsterdam 7 mei 1945
Elisabeth-lacourtwwwSamen met haar buurvrouw ging Elisabeth naar de Dam. Toen ze niet thuis kwam gingen haar kinderen op zoek en vonden haar in de Zuiderkerk, waar ze door haar kinderen is geïdentificeerd. Ze bleek op slag gedood te zijn door een kogel. Ze is begraven op de Oosterbegraafplaats. Elisabeth Wieland-Lacourt was gehuwd en moeder van drie kinderen.

.



Willem de Leeuw – Wim
Amsterdam 24 mei 1931 – Amsterdam 7 mei 1945
wim-de-leeuw-voor-001Het gezin De Leeuw werd bij elkaar geroepen om naar de Dam gaan en de bevrijding te vieren. De 14-jarige Wim wilde niet, maar werd overgehaald om toch mee te gaan. Op de Dam liep Wim voor zijn moeder uit toen zij zag hoe zijn rug rood kleurde, door kogels geraakt en overleed. Zijn moeder heeft zich haar hele leven schuldig gevoeld. Uiteindelijk is ze van verdriet gestorven.

.



Hilligje Mastenbroek – Hilligje
Amsterdam 7 september 1924 – Amsterdam 7 mei 1945
Hilligje-Mastenbroek“Toen het schieten begon is ze waarschijnlijk richting Peek & Cloppenburg gevlucht en daar hoogstwaarschijnlijk door een ruit geduwd”, zo laat de jongere broer van Hilligje weten. Ze werd gevonden in de Zuiderkerk. “Om haar hals was een mooie bloemkrans gedrapeerd die de halswond moest camoufleren.” In de Verklaring van Overlijden wordt ‘schotwond’ als doodsoorzaak opgegeven. Hilligje woonde in Landsmeer en werd 20 jaar.

.



Antje Quant-Moeke – Antje
Ambt-Ommen 21 juni 1902 – Amsterdam 7 mei 1945
portret Antje copyAntje Quant-Moeke, 42 jaar en moeder van twee kinderen, was met haar buurvrouw op de Dam. Gelijk na de eerste schoten zijn ze de Nieuwendijk opgerend. Ongeveer ter hoogte van de Beurspassage werd zij in de nek getroffen; men bracht haar op een bakfiets naar het Binnengasthuis, en zij is daar of onderweg, overleden.

.



Johannes Jan Ooms – Hans
Harlingen 11 mei 1928 – Amsterdam 7 mei 1945
002-wwwDe naar zijn vader vernoemde Johannes Jan Ooms was met zijn moeder op de Dam om te zingen met het Leger des Heils. Hij werd getroffen door een kogel in het hart. Op 10 mei is Hans begraven door het Leger des Heils; een dag later zou hij 17 jaar worden.

.
.

.



Rika Overdijk – Rita 
Amsterdam 23 november 1932 – Amsterdam 7 mei 1945 
rita-overdijkwwwRita was pas 12 jaar oud, toen ze om 15.00 uur door geweervuur om het leven kwam. Zij was enig kind en woonde met haar ouders in de Barentzstraat. Haar medeleerlingen van toen herinneren haar als een heel mooi meisje met blonde krullen.

.

.

.



Johannes Wilhelmus Saelman – Jan
Amsterdam 22 augustus 1881 – Amsterdam 7 mei 1945
jw-saelmanwwwJohannes Wilhelmus Saelman was een geboren Amsterdammer en 63 jaar toen hij werd gedood. Hij was driemaal getrouwd. Uit zijn eerste huwelijk werd zijn enige dochter geboren. Zij emigreerde al in 1928 naar Californië, waar ze hoorde over de dood van haar vader.

.

.
.

.



Willem Theodorus Schermacher – Willem
Amsterdam 11 oktober 1879 – Amsterdam 7 mei 1945
schermacherwwwEven wat boodschappen halen werd Willem Schermacher fataal; hij overleed op 65-jarige leeftijd om 15.00 uur als gevolg van schotwonden. Op 11 mei werd zijn lichaam begraven op de Nieuwe Ooster. Willem was getrouwd en vader.
.
.

.



Hendrik Karel Smit – Henk
Amsterdam 4 april 1871 – Amsterdam 18 mei 1945
Henk was toevallig op de Dam toen de schietpartij begon. Hij werd door verscheidene kogels geraakt. Tot grote verwondering van de dokters in het Binnengasthuis heeft hij nog tien dagen geleefd.

.

.

.



Aaltje Scheffer-Smorenberg – Aaltje
Grootebroek 16 augustus 1917 – Amsterdam 7 mei 1945
hooff vanDe ouders van Aaltje kwamen uit Alkmaar maar woonden al 35 jaar boven hun kapperszaak aan het Kadijksplein in Amsterdam. Aaltje hielp ook in de zaak. Om 15.00 uur werd ze dodelijk getroffen. Aaltje was twee jaar getrouwd en had geen kinderen. Ze werd 27 jaar.

.



Jurrianus Lambertus  Stad – Janus
Amsterdam 14 november 1918 – Amsterdam 7 mei 1945
JL-Stad-portretwwwBuurmeisje Jopie was met Janus op de Dam toen het gerucht gonsde: “ze komen niet”. Ze stonden midden op het plein toen het vuur werd geopend vanuit de Grote Club en iedereen richting Nieuwendijk en Damrak rende. De mensen vielen over hen heen. Janus beschermde haar maar raakten elkaar in het tumult kwijt. ’s Avonds heeft Jopie hem nog bezocht in het Binnengasthuis waar hij met meerdere schotwonden lag, en waar hij om 23.30 bezweek. Janus Stad was 26 jaar.
.

.



Johannes Willem Straatmijer – Johannes
Amsterdam 30 april 1901 – Amsterdam 7 mei 1945
StraatmijerJohannes Willem Straatmijer was koopman in bloemen – standplaats Lindengracht – en mogelijk ook op 7 mei op de Dam aan de slag. Hij was daar samen met zijn zoon toen de schietpartij uitbrak en hij geraakt werd. Hij overleed om 15.15 uur. Johannes was getrouwd, had een zoon en was 44 jaar oud.

.

.



Arnoldus Petrus Stroop – Nol
Oosterhout 16 maart 1905 – Amsterdam 7 mei 1945
foto-ontvangenNol ging met vrouw en hun zoontje van 5½ jaar naar de Dam, waar hij de jongen op de schouders nam. Het plein was erg vol met feestvierende mensen, in afwachting van de Canadezen. Rond kwart voor drie ging moeder met hun zoon naar huis. Nol bleef. Hij overleed om 16.00 uur, op 40-jarige leeftijd. Later werd hun man en vader gevonden in de Zuiderkerk; hij is begraven op St. Barbara.

.



Sophia Frederika Mathilda Vermeulen-de Vries  – Sophia
Amsterdam 21 november 1892 – Amsterdam 9 mei 1945
Paspoort-SFM-de-Vries-1892-19452Sophia Frederika Mathilda was getrouwd en moeder van twee kinderen. Op de Dam was ze met haar kleinzoon, die ze met haar lichaam het leven redde, maar zelf vol geraakt werd. Sophia overleed, 52 jaar oud, op 9 mei 1945 om 23.15 uur als gevolg van schotwonden en longembolie bij een gecompliceerde breuk van het rechter dijbeen.

.

.



Hendrikus Willemsen – Henk
Amsterdam 30 mei 1908 – Amsterdam 7 mei 1945
Hendrikus-Willemsen-corrHenk trouwde in 1931 en had twee kinderen. Met zijn 13-jarige dochter ging hij naar de Dam, hand in hand. In haar bijzijn is hij neergeschoten. Henk overleed om 22.30 in het Binnengasthuis aan gevolgen van schotwonden in zijn buik en op 14 mei begraven op de Nieuwe Ooster. Henk werd 36 jaar.

.

.

.


De Stichting Memorial slachtoffers Dam 7 mei 1945 is altijd op zoek naar familieleden van de slachtoffers.
Bent u een kind, neef, oom etc of bekende van een van hen, meldt u zich dan bij dam07051945@gmail.com

6 Reacties

  1. R.J.Cornet

    Ik was nog pas 4 jaar toen ik met mijn moeder op 7 Mei 1945 naar de Dam ging en we moesten vluchten naar de winkel op de hoek van het Rokin waar heel veel mensen binnen mochten vaag kan ik me daar nog iets van herinneren heeft waarschijnlijk veel indruk op mij gemaakt als kind.

    Reageren
  2. Wim de Klerk

    Ik ben in 1947 geboren (en getogen) in de Amsterdamse Barentszstraat. Herinner me dat mijn moeder me ooit vertelde dat iemand uit onze straat op 7 mei 1945, op de Dam was doodgeschoten bij het bevrijdingsfeest. Lees nu voor het eerst de naam én dat het een meisje was van pas 12 jaar: Rita Overdijk.

    Reageren
  3. joke damstra

    wat een afschuwelijk gebeuren. denkt men bevrijding te vieren met de komst van de canadezen en wordt je vermoord. ik word er verdrietig van

    Reageren
  4. Jannie Engel-Lacourt

    Mijn vader was ook op de Dam en vertelde mij dat zijn tante daar was neergeschoten. Hij woonde in de Willemsstraat. Zij heete Elisabeth-Wieland-Lacourt. Gelukkig heeft mijn vader het overleeft, wat voor vele niet zo mocht zijn.

    Reageren
  5. Bernard Jan Hoesman

    My grand parents were present on the DAM on the 7th May 1945 when the panic occurred. Their names were Catriona and Paul Hoesman. My grand mother fell in the Kalver straat and broke her hip. Grandad stood over her to protect her until calm was restored. I now live in Australia and only remember them from when I was a small child.

    Reageren
  6. Lisa

    Ik ben ontzettend geraakt door deze verschrikkelijke gebeurtenis en de verhalen van de getroffenen. In het bijzonder van de grootmoeder die haar kleinzoon redde door voor hem te gaan staan. Moedige vrouw en ben benieuwd hoe de kleinzoon daarmee is omgegaan. Blij dat hij nog kon leven natuurlijk maar zal wel moeilijk voor hem zijn geweest. Moest echt een traantje wegpinken:-(

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.