Jaap Hofstra

Omdat ik nog erg jong was, bijna 3 jaar, kan ik zelf er niets van herinneren, maar mijn moeder heeft ons altijd verteld, dat zij met de drie kinderen die ze toen had, op de Dam aanwezig was toen er werd geschoten. Zij is met ons een gebouw ingevlucht. Onze leeftijden waren ruim 6, bijna 3 en bijna 1. Heel vaak als wij met mijn moeder op de Dam waren, werd deze herinnering weer opgehaald.

De ouders van Jaap zijn Douwe Hofstra 1910-1977 en Fokje Jaarsma 1908-2001; het gezin heeft 4 kinderen: Diny, Jaap, Anneke (Marianne) en Hans die na de oorlog werd geboren.

Wij woonden toen in de Krügerstraat nummer 12-1 hoog, boven de slager.
Op deze foto staan we met ons drieën en zal gemaakt zijn in de tweede helft 1944 of begin 1945, in de richting van het Afrikanerplein.

Foto ©familiearchief Hofstra

Mijn vader was rechercheur tot na de oorlog. Hij heeft zich toen beziggehouden met het opsporen van zwarthandelaren. Mijn hobby is geschiedenis. Deze interesse komt via mijn moeder en haar moeders familielijn. Zij was trouwens een bijzonder iemand, die door haar nieuwsgierigheid op een plaats als de Dam terecht kwam. Zelf kwam ik met een klasgenoot in de rellen op de Dam in de eind jaren vijftig terecht. Sinds die tijd mijd ik grote mensenmenigten, want, heb ik ontdekt, zij kunnen je onder de voet lopen.

Mei 2023

Views: 945

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.