Gewonden door schietpartij op de Dam 7 mei 1945

In diverse media werd gesproken over bijvoorbeeld 119 gewonden. Het is heel aannemelijk dat er veel gewonden zijn gevallen door kogelwonden, vertrapping, misschien mensen met hartproblemen door de schrik. Het Binnengasthuis rapporteerde 90 personen behandeld te hebben, waarvan 44 opgenomen. Daarnaast hebben een aantal getuigen aangegeven dat zij deze gebeurtenis hun hele leven hebben meegedragen, pleinvrees, angst voor grote menigten werd ook genoemd. Maar niet te vergeten zijn de verwanten van de slachtoffers, zij hebben dat ook mee moeten dragen. Denk bijvoorbeeld aan de kinderen die hun vader of moeder dood terug zagen in de Zuiderkerk, en voor hun verdere leven getraumatiseerd zijn.

Veel gewonden zijn of ter plekke behandeld door padvinders, Rode Kruis medewerkers, of  veelal naar het Binnengasthuis gebracht.

Foto Hans Sibbelee 3

Behandeling van gewonden in Binnengasthuis, Foto: Hans Sibbelee, Nederlands Fotomuseum Het betreft mevrouw Hoesman (gebroken heup) en haar man Jan. zie: https://de-dam-zevenmei1945.nl/nl/jan-hoesman-en-catharina-hoesman-hubert/

Hieronder een opsomming van gewonden welke gedurende het onderzoek van de stichting de aandacht trokken door raakvlakken met getuigenissen of dodelijke slachtoffers. In 2017 kreeg de stichting nieuwe informatie over gewonden uit het Binnengasthuis; die gegevens worden momenteel onderzocht (wie waren deze slachtoffers, traceren familie, getuigenis familie) en nieuwe aanvullingen worden hier toegevoegd.

Anoniem, twee zussen werden onder de voet gelopen

Wim Anderiesen, (*1931) schot in de rug, hij werd liggend op zijn buik op brancard afgevoerd. Staat op foto van Hans Sibbelee.

Impje Bes, was 2 1/2 jaar oud toen ze een schampschot over haar borst kreeg, dit litteken is altijd zichtbaar gebleven.

Jan van Beers heeft ruim zeven maanden in het Binnengasthuis gelegen om te herstellen van de fractuur van het bovenbeen die hij had opgelopen door de schotwond in zijn heup

Hanny Boers raakte een oog kwijt door een granaatscherf

Gré Bouma-Hagemeijer kreeg op de hoek Dam-Damrak een schotwond aan haar been. Iemand viel over haar heen, deze bleek later overleden te zijn.


Jan Brandsma, gewond geraakt aan been en hoofd door gebroken glas van S.S. kantoor

Beppie Beuge, werd naar het Binnengasthuis gebracht, schotwond in linkerheup.

Piet Boon, raakte zijn klompen kwijt nadat hij dekking had gezocht achter ‘t Snotneusje, daardoor raakte hij gewond aan zijn voeten.

Het onderbeen van Kees Burger moest na de schietpartij bijna geamputeerd worden nadat hij daar door een kogel geraakt werd, maar na nieuwe informatie en verder onderzoek kreeg deze getuigenis een andere wending.


Bep Bruijnis werd in haar rug geraakt, kogel ging tussen haar long en lever

De 9 jarige “Efdri” zat bij het Paleis, kreeg een schampschot langs zijn hoofd.

L. van Eikeren (1910-1973) Raakte gewond aan rechterhand en gezicht, hij diende in de B.S. sectie van A.G. Goedemans, welke over het Rokin naar de Dam trok. J. Bobeldijk was ook onderdeel van deze sectie, en sneuvelde. Gezien de verwondingen is L. van Eikeren gefotografeerd door Sibbelee in het Binnengasthuis. (rechts op onderstaande foto)

gewondenvandam

Behandeling van gewonden in Binnengasthuis, Foto: Hans Sibbelee, Nederlands Fotomuseum

Tom Gase, jochie van 10, was met zijn vriend Wim op de Dam en raakte gewond aan linkerhand en linkerbeen.

Herbert Gunst liep een grote vleeswond op aan zijn linker onderbeen tijdens de vlucht voor de kogelregen.

Fokko Hendriks, raakte gewond aan been en heeft rest van zijn leven psychische problemen ondervonden door de schietpartij.

De moeder van Will en Truus Hendriks werd vertrapt in de vluchtende mensenmassa. Gelukkig raakte ze ‘slechts’ gewond. Truus zag diverse gewonden in de Roode Leeuw.

Catharina Hoesman-Hubert werd opgenomen in het Binnengasthuis met een gebroken heup.


Geert Jan Jager 1913-1972, echtgenoot van slachtoffer Maria Nella van Hooff, gewond, doorschoten linkerarm, locatie Dam

Andries Dirk (Boy) Lodewijk, geboren 1941, wonende Vegastraat 120 boven winkel Nieuwe Maanstraat 2, raakte gewond door schotwond in rechter knie, tot heden blijvend letsel.  Zijn vader raakte ook gewond door een schotwond in zijn dij.

Gerard Lut, 26 jaar oud. Schotwond in rechterdij

Piet Maljers werd van achteren geraakt bij zijn bil en in de lies. Is 12 keer  geopereerd

Henk Meier  (1937-2011), journalist. Vingerkootje werd er af geschoten,  hij had het zelf niet in de gaten tot een Duitser of NSB’er het hem vertelde.

Klasina Mooser-Hartog, werd in het hoofd geraakt, kon niet gelijk geopereerd worden en verloor één oog.

Hendrik Nanninga werd als vijftienjarige in zijn heup geraakt door een dum-dum kogel.

Alida Oorthuis-Bruijstens, was hoogzwanger toen ze gewond raakte, waardoor haar baby vroeg geboren werd.

Henk Otsen werd geraakt in zijn dijbeen

Atje den Toom-Naafs, 15 jarige padvinder, kreeg schot in onderbeen.

Mevrouw H. Sanders raakte gewond aan armen en been.

Henk Schone, werd geraakt in rechteronderbeen.

Frans Schouten, ongeveer 16. Kwam uit Tuindorp Oostzaan naar de Dam, samen met zijn vriend A.J. Jansen. Kreeg door een kogel een groot gat in zijn been.

Aleida Slieker, (1907-1993) moeder van 3 kinderen, geraakt in haar been. Ligt een tijdje bij de kiosk aan Damrak kant, voordat ze weet weg te strompelen.

Commandant P. Smit  (B.S.) raakte aan de hals gewond door schoten afgevuurt vanuit een steeg achter de Groote Club

Betsie Smorenberg, de zus van slachtoffer Aaltje Smorenberg raakte volgens anonieme getuige een paar vingers kwijt ten gevolge van de schietpartij.

Teunis Stapper, gewond aan het linkerbeen.

Bertha de Vries-Brons, (1916-2003) schotwond in de bovenarm. Nachten heeft zij van de pijn over straat gelopen en met een verminkte arm is zij door het leven gegaan.

J. de Vries, lid van de B.S. raakt gewond door een kogel in linkerschouder, behandeld in Binnengasthuis. Zie ook verslag van B.S. arts Herman Musaph.

Harry Weberink, lid van de B.S. liep een buikschot op.

Getuige Henk Weg raakte gewond aan zijn hand door glasscherven

Maria Jacoba Wijnberg-Koelman was een van de gewonden die werden binnengebracht op de EHBO-afdeling van het Binnengasthuis op 7 mei 1945. Zij raakte ernstig gewond: schotwond rechterbovenbeen, linker thorax en linker bovenbeen.

Sibbelee maakte  deze foto’s in het Binnengasthuis. Inmiddels is bekend dat het hier gaat om Franciscus Emilius Schaut


Screen Shot 2015-03-01 at 11.29.36


Screen Shot 2015-03-01 at 11.33.51


1 Reactie

  1. Wim Willems

    Mijn vader is ook op 7 mei gewond geraakt op de dam. De kogel is via een muur in zijn linker schouder gekomen. Zijn naam is Willem Herman Carolus Johan Willems. Hij woonde in de Nassaukade 121 in Amsterdam. Hij was van beroep meubelmaker. In de oorlog was hij in Katwijk te werk gesteld door de Duitsers (helmplanten).

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.