Recensies Drama op de Dam

Write a new entry for the Guestbook

 
 
 
 
 
 
Fields marked with * are required.
Your E-mail address won't be published.
It's possible that your entry will only be visible in the guestbook after we reviewed it.
We reserve the right to edit, delete, or not publish entries.
40 berichten.
Eric Steneker schreef op 21/04/2022 om 13:14
Het boek is gearriveerd, waarvoor mijn bijzondere dank.
Al bladerend kwam ik al gauw onder de indruk, enerzijds emotioneel omdat ik me weer realiseerde wat er voor verschrikkelijks had plaatsgevonden, anderzijds met grote bewondering voor de wijze waarop jullie de taak hebben verricht om al die feiten en feitjes te onderzoeken, te ordenen en tot een boek samen te stellen. Chapeau!
Ik zie er naar uit om van alle details kennis te nemen.
Bernie Hoesman schreef op 15/06/2021 om 13:35
Your wonderful book has arrived here in Australia. Thank you.
What a wonderful project it is.
Congratulations to all those involved in its creation. I am reading it from the beginning and I find my Dutch reading skills are improving as I go.
What rigorous research you undertook. I found the stories very compelling to read. It seems your work is ongoing. Is there going to be another book on this topic? If so please let me know..
Thank you for dealing with this almost forgotten tragic event in this wonderful book. It is so tragic that people lost their lives after the end of the war.
Pim Ligtvoet schreef op 05/07/2020 om 10:00
Zwarte, bewegende draadfiguren, een fiets op de grond. Houdt een van hen een kind vast? Er staat een figuur stil. Er ligt er ook een op de grond, nog een. Het zijn krabbels op een gele vlakte met allerlei kleuren. De omslag van ‘Drama op de Dam’ oogt vrolijk, want Aat Veldhoen die de voorstelling maakte ging als tienjarige naar een bevrijdingsfeest. Dan besef je dat de draadfiguren mensen zijn die voor hun leven rennen. De vegen en stippen op en rond hen zijn bloed en kogels. Zij die werden getroffen staan stil of liggen op de grond. Slachtoffers van een bevrijdingsfeest. Tussen de kleurige kaften wordt hun leven voor het eerst beschreven. Lees verder...
Nancy uit Zaandam schreef op 04/06/2020 om 18:20
Dit is een prachtig en indrukwekkend boek.
Een mooi eerbetoon aan velen.
De vele foto’s maakte het geheel nog indringender!
Petje af voor iedereen die meegewerkt heeft aan het samenstellen van dit boek, wat zal hier veel onderzoek voor gedaan zijn.
Ik ben er stil van.
Marjolein Bax schreef op 20/03/2020 om 09:36
In het boek 'Drama op de Dam' is duidelijk te lezen wat er op 7 mei 1945 gebeurde in Amsterdam. De combinatie van uitputtend historisch onderzoek en een fijne schrijfstijl, zorgen er voor dat het voor de lezer goed te begrijpen is wat zich afspeelde die dag en hoe het zo uit de hand kon lopen.
De biografieën van de slachtoffers achterin tonen het verdriet, maar zijn tegelijkertijd ook een prachtig eerbetoon. Het boek is mooi opgemaakt en bevat veel afbeeldingen, daardoor bied het nog meer verdieping. De auteurs hebben een goede balans gevonden tussen historische informatie en persoonlijke verhalen.
Miranda Wijnen uit Nieuwerkerk aan den IJssel schreef op 26/09/2019 om 21:51
Wat een mooi eerbetoon aan de slachtoffers, familie en getuigen van het drama op de Dam. Wat een werk moet het zijn geweest om alle verhalen en alle slachtoffers te achterhalen.
Het is mooi dat de geschiedenis goed is uitgezocht en op feiten is gebaseerd.
Voor mij was het verhaal over de geschiedenis heel vol namen. Je moet het minimaal 2x lezen om te begrijpen wie waar hoort in het verhaal. Je moet er bijna een schema van maken om het te begrijpen. Voor iemand die er mee te maken heeft gehad, waarschijnlijk een logisch verhaal. Voor mij als leek duizelden al die namen en werd het verhaal niet duidelijker van.
De verhalen over de slachtoffers zijn mooi verwoord. Goed speurwerk naar familie en getuigen om hun verhaal te vertellen.
Herman van den Bossche schreef op 07/09/2019 om 13:57
Enkele dagen geleden had ik het boek uit over de schietpartij op de Dam (met dank aan Ludmilla) en ik wil daar de schrijvers, onderzoekers en eigenlijk alle betrokkenen een groot compliment voor maken, het is niet alleen fantastisch geschreven, maar vooral is uitgegaan van de feiten, niet onbelangrijk. Zijdelings ben ik er een beetje bij betrokken geweest, dat zou ieder normaal mens doen lijkt me als hij iets onvoorstelbaars hoort en langzaam de feiten boven water komen. Ik weet dat het bloed zweet en tranen heeft gekost om de inhoud van het boek op de manier samen te stellen zoals gebeurd is. En niet alleen de schietpartij zelf, ook de omstandigheden die er toe leidde, de nasleep en de gevolgen zijn in het boek indringend beschreven. Ook alle slachtoffer hebben een gezicht gekregen en dat is een extra moeilijke factor, maar het is de samenstellers gelukt. Ondanks de ongelooflijke pijn die de schietpartij veroorzaakte een fantastisch boek. Complimenten.
Joop Van Wijk-Voskuijl schreef op 22/08/2019 om 20:43
Een zeer lezenswaardig boek en een prachtige indrukwekkende hommage aan al deze slachtoffers
Yvonne Philips schreef op 08/04/2019 om 22:40
Het boek "Drama op de Dam" heb ik direct aangeschaft en al diverse verslagen gelezen. Zo kan ik misschien nog wat herinneringen oproepen bij mijn moeder Sientje Frouin, zij was getuige. Het boek leest prettig en als je bedenkt wat die mensen doormaakten. Denk je te kunnen feesten na 5 jaar bezetting/onderdrukking, dan overkomt je dit.....
Yvonne
Marco Hogenkamp schreef op 08/04/2019 om 22:37
Ik vind het een bijzonder knappe prestatie hoeveel informatie de schrijvers hebben weten te achterhalen uit allerlei bronnen om een zo volledig mogelijk en goed onderbouwd verhaal samen te stellen.
Mooi geillustreerd en van begin tot eind boeiend!
Gert Moleman, KLEIO Mei 2018 schreef op 25/04/2018 om 11:59
Drama op de Dam is, na de onthulling van het monument, een tweede eerbetoon aan al die mannen, vrouwen, jongens en meisjes, die zo kort na de bevrijding op noodlottige wijze het leven hebben gelaten....
Met de vele zwartwitfoto's die voor en na de rampzalige gebeurtenis zijn genomen is "Drama op de Dam, 7 mei 1945" een prachtig en stijlvol document geworden
Centraal Bureau voor Genealogie schreef op 31/03/2018 om 11:45
… En nu is er het prachtig vormgegeven boek Drama op de Dam, waarin Ludmilla van Santen en Norbert-Jan Nuij op zoek gaan naar de achtergronden van de schietpartij en de identiteit van de mensen die die dag stierven. Het omvangrijke genealogische onderzoek was niet alleen de basis voor de portretten van de ruim dertig doden, maar leidde bovendien tot de ontdekking dat het aantal slachtoffers van 22 naar 32 moet worden bijgesteld. Bijzonder aan de portretten is dat de auteurs op zoek zijn gegaan naar memoires en getuigenissen van nabestaanden van de slachtoffers. Broers, zussen, neven, nichten: stuk voor stuk vertellen ze wat hun familielid voor hen betekende. Zo ontstaat een compleet beeld en worden de drama’s belicht die zich in families hebben afgespeeld. …
Ans en Herbert Gunst schreef op 03/01/2018 om 15:11
Pas nu reageren we want de inhoud van het boek raakte mijn man persoonlijk: zoals u weet was hij aanwezig op de Dam op 7 mei 1945. Ook al is geschiedenis zijn thema, het onderwerp van de schietpartij met zoveel slachtoffers, blijkt emotioneel nog zoveel impact te hebben, dat het boek niet met de gebruikelijke afstandelijkheid kon worden gelezen. Het lezen gebeurde zeer fragmentarisch en werd als aangrijpend ervaren.
Deze ervaring houdt tegelijkertijd een compliment in voor de samenstellers, die deze geschiedenis van mensen een plaats wilden geven. Alle respect voor Uw inspanningen!
Anoniem schreef op 09/10/2017 om 10:38
Ik wist wel wat van het drama op de Dam, maar door het boek kwam het pas helemaal tot leven. Wat een toegewijd monnikenwerk hebben jullie verricht. Jarenlang. Complimenten aan de schrijvers.
Ik moet toegeven dat ik eerst dacht alleen de meer beschouwende/verklarende stukken te lezen, maar zodra ik aan een van de levensbeschrijvingen begon, liet het boek me ook verder niet meer los.
Jullie hebben de rol van “geschiedschrijvers des Rijks” vervuld waar Loe de Jong en zijn opvolgers die taak in dit verband niet of nauwelijks zo serieus hebben genomen als jullie dat deden, want hoogst opmerkelijk lijkt mij toch wel dat er nooit van regeringswege een serieus onderzoek is verricht. Waarom dat zo is en zo ging, wordt in het boek goed uitgelegd, maar het blijft m.i. een dieptreurige en historische omissie van alle naoorlogse regeringen.
Luna Maurer uit Amsterdam schreef op 28/09/2017 om 19:18
Fijn om het boek nu in de hand te houden! Mooi boek! Het schilderij van Aat is erg mooi!
Fijn hoe het monument hier en daar naar voren komt met niet al te veel nadruk. Het boek voelt heel gevarieerd met prachtige inhoud en veel beeld.
Je krijgt wel het gevoel van een lang en rijk proces aan onderzoek en met een werkelijk resultaat.
Complimenten!
Rob Prins uit Bosch en Duin schreef op 07/08/2017 om 11:44
Beste ludmilla, ik wilde jullie bedanken voor de prachtige manier waarop jullie dit moment uit de oorlog in de publiciteit hebben gebracht. De jonge mensen vinden het geweld dat zij dagelijks op de tv of internet zien in Syrië, Afrika en andere delen van de wereld normale plaatjes op hun scherm. Doch realiseren zich geen moment dat dit in hun straat voor kan komen en is voorgekomen. Als de politieke keuzes verkeerd gedaan worden, en die worden verkeerd gedaan, dan zal blijken dat morgen of overmorgen dit geweld zich in onze straten zal voortzetten. bedankt hiervoor. Groeten van Rob Prins
Kitty Brandsma schreef op 05/08/2017 om 20:52
Een ietwat late reactie, maar wel belangrijk genoeg om te vertellen hoe indrukwekkend ik het boek heb ervaren.
Ik heb zelf de oorlog niet meegemaakt, maar door alle verhalen van mijn vader, Jan Brandsma (foto bij het orgel) ben ik wel met de oorlog “opgevoed.”
Met tranen in mijn ogen heb ik de verhalen gelezen. Wat hebben jullie dit uitstekend gedaan, grote dank, Ludmilla van Santen en Norbert-Jan Nuij.
Merk ook, dat zoveel mensen deze geschiedenis niet kennen! Met het boek in de hand informeer ik ze.
Nogmaals bedankt dat jullie dit mooie werk op je genomen hebben.
Ook namens mijn vader.
Karel Baracs / Stadsverteller van Amsterdam uit Amsterdam schreef op 20/06/2017 om 15:03
Jullie hebben een heel belangrijk en bijzonder document tot stand gebracht. Wat een mooi boek is het geworden en wat een eerbetoon aan al die onschuldige slachtoffers en hun familie.
“Drama op de Dam” doet zeer gedetailleerd verslag van een van de treurigste dagen uit de Amsterdamse geschiedenis. Ik ben een zorgvuldige lezer en kan maar steeds een beetje tegelijk aan. Van de hoofdstukken en fragmenten die ik tot nu toe heb gelezen, ben ik onder de indruk.

Wat is er een enorm onderzoek verricht. Dat moet haast monnikenwerk geweest zijn. Ik vind het concept: het zelfde verhaal vertellen vanuit de verschillende gezichtspunten van al die individuele slachtoffers en hun achterban, dat vind ik heel goed bedacht. Het geeft diepte aan de tragedie en doet recht aan de omgekomen burgers.

Dankzij dit boek komen de gebeurtenissen van 7 mei 1945 heel dichtbij.
Het is mooi vormgegeven ook. Ik vind de persoonlijke achtergronden van de betrokkenen en de getuigenissen heel bijzonder.
Wouter Linmans [Historisch Tijdschrift Holland] schreef op 10/05/2017 om 09:45
De verhalen die in dit onderzoek boven water zijn gehaald, maken indruk. Indrukwekkend is bijvoorbeeld het verhaal van de fotograaf Wiel van der Randen die zich op het dak van de kosterij bevond toen de schietpartij begon. Als ooggetuige bracht hij in 1947 verslag uit in het beeldtijdschrift de Katholieke Illustratie. Van der Randen beschreef hoe kinderen en vrouwen in krankzinnige angst onder de voet werden gelopen
Bianca Stigter [NRC] schreef op 05/05/2017 om 08:02
In het nieuwe boek Drama op de Dam staat een zo volledig mogelijke, gedegen reconstructie, en richt zich na de reconstructie op de slachtoffers. Daar was eigenlijk raar weinig over bekend, zelfs over het aantal slachtoffers was geen overeenstemming. Na grondig archiefonderzoek kwamen Norbert-Jan Nuij en Ludmilla van Santen voor de Dam tot 32 doden. Voor hen is vorig jaar een monument onthuld in het plaveisel van de Dam. In het boek krijgen ze nu allemaal een eigen korte biografie.
Gerdi A. Verbeet uit Amsterdam schreef op 29/04/2017 om 18:18
Het boek Drama op de Dam ziet er fantastisch uit. Mijn gelukwensen met de publicatie van dit belangrijke document.
Ik was vorig jaar bij de onthulling van het monument op de Dam door de burgemeester en het is prachtig dat met het verschijnen van dit boek nu het drieluik van website en namenmonument compleet is. Ik sluit me graag aan bij het voorwoord van burgemeester Van der Laan waarin deze zijn grote waardering uitspreekt voor de inzet van bestuur en vrijwilligers om een monument voor de 32 slachtoffers van de schietpartij op de Dam op 7 mei op te richten en met een website en een boek de herinnering aan hen en hun dramatische dood voor altijd levend te houden.

mw. G.A. Verbeet, voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei
Klaas en Tiny de Goede – Dekker uit Limmen schreef op 23/04/2017 om 09:56
Wat een heel mooie uitgave en daarvoor wil ik U allen, die hieraan gewerkt hebben, ook mede namens mijn man, bedanken. Hier is veel werk aan voorafgegaan en dat kunnen wij wel waarderen.
Jan M.Luidens uit Groningen schreef op 10/04/2017 om 21:03
Veel waardering voor de Stichting Memorial voor Dam slachtoffers! Het verhaal met namen, gezichten houdt de geschiedenis levend. De moeite waard om te blijven gedenken.
Tineke Oudhof schreef op 08/04/2017 om 10:29
Na het lezen van het boek Drama op de Dam heb ik zo de behoefte u te schrijven. Met tranen in mijn ogen heb ik sommige gedeeltes gelezen, met name de verhalen van de 32 slachtoffers. Dit was zo herkenbaar voor mij uit de verhalen van mijn moeder. Dit boek Drama op de Dam heeft mij meer kijk gegeven hoe erg die gebeurtenis geweest is. Helaas overleed mijn moeder een jaar geleden, voor dit boek uitkwam. Zo weinig mensen weten van deze verschrikkelijke gebeurtenis. Ik wil u bedanken voor al het werk wat u gedaan heeft om dit boek te maken.
Marcel van der Wal schreef op 06/04/2017 om 22:07
Een mooi boek over een verschrikkelijke gebeurtenis. Zo verschrikkelijk dat mijn ome Henk Meier nooit echt over kunnen praten. Ook hij was daarbij als kleine jongen. Na jaren van angst was dan die dag daar dat de oorlog voorbij was. De geallieerde waren al in de stad gezien. De oorlog was over, we waren vrij. Jankend van vreugde… we zijn er nog en we hebben het overleeft. Mijn ome Henk hoorde dat er feest op de Dam zou komen en ging als kleine jongen daar naar toe. Opeens vlogen de kogels om zijn oren. Hij werd door iemand een portiek ingetrokken. Houdt het dan nooit op dacht hij? Als kind vaak opgepakt bij razzia’s omdat ze dachten dat hij joods was, En elke keer door iemand van de NSB uit de verzamelplaat van het concertgebouw weggehaald en weer thuis gebracht. Mijn ome Henk Meier kon dit nooit vertellen zonder te huilen. zoveel impact was dit voor hem. Mijn ome Henk Meier leeft helaas niet meer. Maar dit boek geeft een mooie aanvulling op dat wat hij mij vertelde. Dit boek is een geschenk.
Ton Stroop schreef op 03/04/2017 om 13:45
Wat ik indrukwekkend vind aan de inhoud van het boek is dat Ludmilla en Norbert-Jan er niet voetstoots vanuit zijn gegaan dat de schuld van het drama exclusief bij de Duitsers ligt maar dat ook aan 'onze' kant fouten zijn gemaakt zonder welke er wellicht geen Drama zou zijn ontstaan. En mijn vader langer zou hebben geleefd.
Jan Diekmeijer schreef op 03/04/2017 om 11:52
Het boek ziet er prachtig uit, jullie hebben goed werk geleverd om dit allemaal uit te zoeken, waarvoor dank.
Vincent Krabbendam [Stiwot] schreef op 02/04/2017 om 12:02
‘Drama op de Dam’ is een lezenswaardig boek, en het gevolg van bewonderenswaardige inspanningen. Het is degelijk geschreven en inhoudelijk interessant. En het is ook duidelijk waarom het boek tot stand is gekomen. De auteurs en onderzoekers hebben geen genoegen genomen met een lezing van de feiten die in hun ogen niet volledig was. De 32 Damslachtoffers hebben het monument gekregen dat Stichting Memorial ze wilde geven, zowel op plek waar zij om het leven kwamen als in dit boek.
Hanna Piper schreef op 28/03/2017 om 16:27
Mijn complimenten voor de prachtige uitvoering van het boek, ook mede namens mijn broer Theo, die het gisteren in z’n woonplaats in Amerika ontving.
Voor mij is het een tastbare herinnering geworden aan een droevige gebeurtenis, waarbij mijn oom (die ik niet bewust heb gekend) om het leven kwam.
Nogmaals hartelijk dank voor alle inspanningen door velen van U geleverd.
Letty Dekker schreef op 25/03/2017 om 15:35
Wat een prachtig boek is het geworden!! Qua inhoud, opmaak en omslag.
Ik heb het natuurlijk gekocht en ik ben er heel erg blij mee!!
Wat een eer dat mijn gedicht ook is opgenomen bij het verhaal van mijn opa.
Jelmer schreef op 20/03/2017 om 19:29
Het is een indrukwekkend boek geworden. Fraaie opmaak, rijk aan foto's en bovenal een schat aan verhalen en achtergronden bij het Drama op de Dam.
Ans Lansink uit Nijmegen schreef op 16/03/2017 om 22:59
Drama op de Dam: een schitterend uitgevoerd boek over een ongelooflijke gebeurtenis, die op velen van ons een diepe indruk maakte. De herinnering aan deze gebeurtenis in 2 stappen: 7 mei 2015 en de indrukwekkende herdenking op de Dam op 7 mei 2016, met tot slot het fraai uitgevoerde boek met eerbetoon aan alle slachtoffers verdient alle lof.
Ludmilla van Santen en al diegenen, die aan het tot stand komen hiervan hebben bijgedragen: mijn hartelijke dank
Ans Lansink-van Dam
Riek Anderiesen-van Proosdij schreef op 16/03/2017 om 07:36
Gisteren heb ik het boek "drama op de Dam" ontvangen en ik ben onder de indruk.
Het is werkelijk een prachtig boek geworden en daarvoor mijn complimenten.
Veel dank voor jullie allen voor de enorme inzet.
P.A.J. (Ton) Cobelens schreef op 15/03/2017 om 17:49
Heb het boek deze week ontvangen ,mijn complimenten voor de schrijvers en samenstellers Ludmilla van Santen & Norbert-Jan Nuij, alsook alle andere vrijwilligers die de Memorial op de Dam hebben mogelijk gemaakt.
Hierdoor wordt de herinnering aan mijn opa P.A.J.van Dam, die ik helaas nooit heb mogen kennen levend gehouden.
Familie Borstel schreef op 15/03/2017 om 17:48
Nog onder de indruk van het gisteren ontvangen boek over het drama op de Dam (7 mei 1945). Inclusief een heel mooi en respectvol stukje over onze Hendrina Louise Koper-Borstel (Frank). Zij was helaas 1 van de vele slachtoffers van dit drama. Rob Doves en zijn stichting: Weer reuze bedankt voor al jullie arbeid.
Henk Smit uit Koog aan de Zaan schreef op 15/03/2017 om 09:52
Dankzij de tomeloze inzet van Ludmilla van Santen Is mijn grootvader, Hendrik (Henk) Karel Smit toegevoegd als 32e slachtoffer op de Dam
Het is een prachtig stuk geworden in het boek, hij zou trots geweest zijn.
Onze hartelijke dank hiervoor!
Henk Smit (kleinzoon) en Eric Smit (achterkleinzoon)
Christian van der Ven [BHIC] schreef op 15/03/2017 om 09:14
Van de grotere historische context tot de kleinere persoonlijke verhalen, dit boek omvat het belangrijke resultaat van onderzoek en drie jaar speuren naar verhalen die niet vergeten mogen worden. Prachtig vormgegeven en rijk geïllustreerd, naast het gedenkteken op de Dam een waardig eerbetoon aan de slachtoffers.
Elise Wensvoort-Oranje schreef op 14/03/2017 om 21:08
Vandaag het prachtige boek ontvangen waarvoor hartelijk dank! Wat een werk is dit geweest en je/jullie kunnen er trots op zijn. Weer een stukje geschiedenis dat zo bewaard blijft. Heel veel respect voor je Ludmilla.
Mathilda van Bentum-Hofker uit Amsterdam schreef op 14/03/2017 om 21:00
Hartelijk bedankt, voor het boek DRAMA OP DE DAM
Het is prachtig geïllustreerd en levensecht samen gebracht,
Ik werd emotioneel geraakt bij de herinnering uit die tijd.
Hartelijk gegroet.

Mathilda van Bentum-Hofker.

p/s Ik denk vaak aan onze burgemeester van der Laan
Ik hoop van harte, dat hij beter mag worden.
Johan Wieland uit Alkmaar schreef op 10/03/2017 om 12:05
Zeer content met het eindresultaat. Geweldig gewerkt door Ludmilla en Norbert-Jan. Hoop dat veel mensen een recensie willen achterlaten.

 

Zie ook:
• Info en bestellen
Boekpresentatie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.