Neeltje Rorije 1921- 1987
Neeltje Rorije werd geboren op 27 juni 1921 in Harenkarspel als dochter van Jan Rorije en Neeltje Roelofina Broers. Mei 1940 kwam ze in Amsterdam terecht, waar ze in 1942 trouwde en er al snel twee zoons werden geboren. Mei 1945 woonde het gezin op de Postjeskade 65-I.
Kleinzoon Hugo Baudert:
Oma sprak zelf over eén schotwond, opgelopen op die 7e mei 1945, op de Dam. Ze heeft er haar hele leven last van gehad. Het verhaal dat in onze familie gaat, is dat zij samen met mijn toen 2-jarige vader in een kinderwagen aanwezig was op de Dam, toen er geschoten werd. Zij is daarbij geraakt in haar linker bovenbeen, viel, moest de kinderwagen loslaten en heeft toen, al kruipende, geprobeerd de kinderwagen terug te krijgen. Uiteindelijk heeft zij hulp van omstanders gehad om de kinderwagen, met daarin dus mijn vader, terug te trekken en een beschutte plek op te zoeken.
Omdat niet precies duidelijk is hoe zwaar haar verwondingen waren, en of zij daaraan geopereerd is, probeer ik erachter te komen of er meer bekend is over haar, wat zij deed nadat ze gewond was geraakt, en of zij daadwerkelijk geopereerd is. Mijn oma heeft na de oorlog nooit makkelijk kunnen praten over die donkere periode, dus wij moeten, helaas, vaak gissen naar de gebeurtenissen.
Ik hoop dat jullie, wellicht met behulp van anderen, meer te weten kunnen komen over Neeltje Rorije, mijn oma.
In de EHBO-gegevens uit het Binnengasthuis waarover de Stichting beschikt komt haar naam niet voor, noch een mevrouw die aan de beschrijving of verwondingen voldoet. Zij kan naar een ander ziekenhuis zijn gebracht. De combinatie vrouw, gewond aan linkerkant en kinderwagen: zou het deze vrouw kunnen zijn?
Onder andere de fotografen Kryn Taconis en Cas Oorthuys maakten meer foto’s rond deze plek, hoek Dam-Damrak, waar ook de heer Straatmijer werd gedood.
Het huwelijk met de vader van haar kinderen loopt al snel op de klippen en eindigt in 1947 met een echtscheiding. Als het oorlogsverleden van de volgende echtgenoot haar bekend wordt, eindigt ook dat huwelijk in 1950. Het blijkt moeilijk om in het levensonderhoud voor zichzelf en haar kinderen te voorzien. Haar broze gezondheid vanwege TBC maakt werken vaak onmogelijk en ze raakt in de schulden, zo staat te lezen in haar dossier dat de Sociale Dienst van de gemeente Amsterdam over haar heeft opgemaakt [SAA 5256-9605, dossier 225925 en 5226-11131, dossier 269418].
Op een dag als de inspecteur van de Sociale Dienst weer eens een bezoek aan haar brengt, komt vanuit een andere kamer een man tevoorschijn; hij betaalt direct haar schulden en vraagt de factuur. Het is Heinz Hugo Baudert (1915-2003), die dan de kledingzaak van zijn vader in de Euterpestraat runt. Als hobby fotografeert hij. We lezen in dit krantenknipsel over de invloed van Neeltje op zijn werk als ‘circusfotograaf’. 4 Weken na hun ontmoeting trouwen ze op 19 januari 1954. Haar twee zonen kregen uiteindelijk zijn achternaam.
Neeltje Rorije gebruikte haar verzetsnaam Marianne. Zij ontving het Verzetsherdenkingskruis [Nationaal Archief 2.13.227, invnr 253, dossier 946]