Bijeenkomst 7 mei 2015 Eggertzaal Nieuwe Kerk

Donderdag 7 mei 2015 was het 70 jaar geleden dat de schietpartij op de Dam plaatsvond.

De stichting vond het nodig om op die dag een herdenking te organiseren voor nabestaanden en getuigen. Aansluitend een presentatie over het digitale platform “plaatseensteen.nl” welke de opmaat is voor het fysieke monument dat 7 mei 2016 onthuld gaat worden.

Ondanks dat een paar mensen die gereserveerd hadden op het laatste moment niet konden komen, liep de zaal snel vol.  Er kwamen ook mensen die niet gereserveerd hadden, in de hoop er nog bij te kunnen zijn. Bijvoorbeeld Corrie. Zij  schonk een doosje, gemaakt door Jan van de Wal uit Nieuwendam. Haar is beloofd dit aan een archief te schenken.

Voor het Rode Kruis waren aanwezig Romke Koch en Herman Willemsen.
Foto’s werden gemaakt door Charly.

Er werden voor, en tijdens de herdenking opnames gemaakt door AT5. Deze beelden kunt u hier terugvinden.

 

Sprekers:
Johan Wieland, voorzitter
Hij sprak een woord tot de aanwezigen, een hartelijk welkom voor de families uit Amerika, Canada en Engeland, aan de burgemeester en in het bijzonder aan zijn tante Bep, die destijds haar moeder Elisabeth Wieland-Lacourt heeft verloren. Een introductie van de mede-bestuursleden Rob Doves, Norbert-Jan Nuij en Ludmilla van Santen.

 

Ludmilla van Santen deed verslag aan de aanwezigen over het onderzoek en het werk van de stichting.

 

Burgemeester Eberhard van der Laan noemde de 31 namen van de slachtoffers met aansluitend 1 minuut stilte. Tijdens het noemen van de namen werden de getoonde slachtofferpagina’s op de website openbaar.

 

Ad van Liempt, programmamaker en auteur, vertelde van zijn onderzoek naar het machtsvacuüm in Nederland na de capitulatie op 4 mei. Treffen tussen de Duitsers en de Binnenlandse Strijdkrachten hebben op verschillende plaatsen aan 156 mensen het leven gekost, waarvan Amsterdam de meeste slachtoffers had.

 

Curator-adviseur van de stichting Ronald van Tienhoven sprak over het hoe en waarom er gekozen is voor Moniker en deze vorm van participatie door een groot publiek voor het Memorial.

 

Frank Schallmaier, fotoredacteur van de Volkskrant, toonde een parallel in beelden tussen de oorlogsgebieden van nu en de foto’s van 7 mei 1945 op de Dam.

 

Presentatie van plaatseensteen.nl werd verzorgd door Roel Wouters van Moniker. Vanaf 7 juni kan iedereen deelnemen aan het plaatsen van een steen, zodat de uiteindelijk gevormde namen van de slachtoffers in steen kunnen worden vastgelegd.

 

Na een dankwoord aan allen, werd met een drankje en hapje nog even nagepraat en kon men een model van de steen en 10 uitvergrootte foto’s bekijken, een woordje achterlaten in het gastenboek, of een vrijwillige donatie doen in de spaarpot. Tot ziens op zaterdag 7 mei 2016 bij de onthulling van het namenmonument.

 

We kijken tevreden terug op deze dag, waarop we de slachtoffers hebben kunnen herdenken samen met hun familieleden, ooggetuigen, sprekers en vele anderen. Iedereen bedankt voor de mooie complimenten.

Een fotoverslag, gemaakt door Charly staat online. Volg deze link.

7 mei 2015

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.