Bep Vink

WoestduinBep Vink, geboren in 1922, was in de oorlog commandante van het Rode Kruis en bij de luchtbescherming. In oktober 2013 kregen we onderstaand bericht van haar zoon Lou Bakker:

Mijn moeder is net overleden. (Bep Bakker-Vink). Zij was in de tweede wereldoorlog commandante van het Rode Kruis (o.a.) in het centrum van Amsterdam. Zij heeft mij vele verhalen verteld over de oorlog en over de schietpartij die zij van zeer nabij meemaakte en in de hulp een belangrijke rol speelde.

 

 

Na de oorlog heeft zij met de burgemeester de gedenkplaat in de grote club onthuld. (ik heb daar nog foto’s van). Zij woonde in de Nieuwenbrugsteeg waar haar vader en moeder een café hadden (café de Zon)

Bep Vink overleed September 2013 in een verzorgingshuis in Alkmaar.

Zij heeft op 7 mei 1945 op de Dam veel gewonden geholpen en naar het Binnengasthuis gebracht. Doden en gewonden werden weggebracht met platte karren. Ze dacht dat de meeste duitsers die vanuit de Grote Club schoten dronken waren. Na de schietpartij zijn veel persoonlijke voorwerpen van slachtoffers verzameld en de volgende dag voor de Bijenkorf uitgestald om te laten ophalen door de eigenaars, of door relaties van slachtoffers. Opvallend was dat behalve veel schoenen, zelfs broeken, jurken, ondergoed en BH’s te vinden waren. De mensen hadden in paniek om zich heen lopen graaien waardoor de kleding van het lijf getrokken werd.

Oktober 2013

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.