Anna Buining-Uijleman

Anna Buining-Uijleman *1933

In 2015 las ik in een krantje over jullie onderzoek. Ik zat bij Rita Overdijk in de klas en had haar foto; er was een meneer gekomen die de foto heeft gefotografeerd want ik wilde hem niet kwijt. Helaas werd dat krantje later digitaal en zonder computer bleef ik verstoken van verdere berichten.  Daarna heb ik de foto aan het Verzetsmuseum Amsterdam geschonken want daar hoort hij thuis. Een afdruk hangt ingelijst in mijn gang. Tijdens een recent bezoek aan het Stadsarchief Amsterdam zag ik in hun boekwinkel het boek ‘Drama op de Dam’ liggen en heb het gekocht. Prachtig boek, jullie hadden al dezelfde foto, maar heel verdrietig allemaal en het zijn al zulke moeilijke dagen. Ik ben ook naar de Dam geweest en daar het monument bezocht, en ja hoor, ook voor Rita is er een grote naamsteen. En dan sprak ik mensen aan: ‘kijk nou, kijk eens naar beneden waar je loopt’.

In mei 1945 was ik in Friesland vanwege de hongerwinter. Toen ik op 29 juni terugkeerde in Amsterdam, hoorde ik van haar dood. Vreselijk. Het was de zesde klas dus iedereen ging van school en bij de papieren kregen we ook de foto van Rita. Nog altijd denk ik aan haar. Ze was net als ik enig kind. Voor haar ouders moet het verschrikkelijk zijn geweest. Haar moeder zat altijd in de klas bij catechisatieles; ze was al wat ouder, grijs haar en van die droevige ogen.

De namen van haar klasgenoten komen me bekend voor en wat een mooie klassenfoto in het boek uit 1941 met juffrouw de Groot. De herinneringen verwerken is lastig, weinig mensen begrijpen het.

Met dank aan Filip Bloem, collectiebeheerder van het Verzetsmuseum Amsterdam voor het tot stand komen van het contact.

December 2017

 

Views: 4500

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.