Antje Quant-Moeke – Antje

Ambt-Ommen 21 juni 1902 – Amsterdam 7 mei 1945

portret Antje copyAntje is geboren in Ommen als dochter van Gerrit Moeke en Henderina Maria Schröduer. Ze trouwde in 1929 in Amsterdam met Jan Passchier Quant (1904-1979) en zij kregen een zoon en dochter.

“De leeftijd van mijn moeder was bij haar overlijden 42 jaar. Ik was zelf met een vriendje ook naar de Dam gegaan, maar wij vonden het veel te druk en zijn weer weggegaan om te gaan vissen. Toen wij terug kwamen hoorden wij dat mijn moeder met de buurvrouw naar de Dam was gegaan. De buurvrouw was teruggekomen, mijn moeder niet. Ik was 14 jaar.
Toen het schieten begon, is mijn moeder met buurvrouw vanaf de Dam de Nieuwendijk op gerend. Daar is zij op de plaats van het huidige C&A in de nek geschoten en een slagader geraakt,  zij is op een bakfiets of handkar naar het Binnengasthuis vervoerd en daar of onderweg overleden.
Mijn zusje, 13 jaar, was in de hongerwinter overgebracht naar Winschoten, zij was daar tijdens het ongeval met mijn moeder.

Ik zou verder nog een boek kunnen schrijven van onze omstandigheden tijdens deze bevrijding. Dit is de eerste keer dat ik mijzelf kan uiten omtrent het gebeuren.
Ik heb nooit enig contact gehad over deze bevrijding. Ik heb mijn moeder heel erg gemist.”
Kees Quant

 

Trouwfoto Jan Passchier Quant en Antje Moeke 8 oktober 1929

Trouwfoto Jan Passchier Quant en Antje Moeke 8 oktober 1929

Antje Quant-Moeke is begraven op de Algemene begraafplaats Buiksloot te Amsterdam.

Grafsteen Antje Quant Moeke

Grafsteen Antje Moeke QuantAnimatie van de totstandkoming van de naamsteen van Antje via plaatseensteen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.