De Waarheid extra bijlage 7 Mei 1945

Volksdagblad voor Nederland ———“De Waarheid”—————Extra Bijlage 7-5-1945

07-05-1945 De Waarheid extra bijlage, landelijk, NIOD coll 556 doos 104, Koninklijke BibliotheekDUITSLAND CAPITULEERT VOLLEDIG!
Naar de B.B.C. hedenmiddag 3 uur meldde, heeft Graaf Schwerin Krosigk in naam der Duitse Rijksregering de volledige capitulatie van Duitsland aan de regeringen van de Sowjet-Unie, de Verenigde Staten en Engeland aangeboden.

STRIJD OM DE “GROTE CLUB”
Het Girokantoor is zonder incidenten door de Binnenlandse Strijdkrachten bezet. De aanwezige Duitsers werden ontwapend en onder grote belangstelling der toegestroomde menigte opgebracht naar het Paleis op de Dam. Van alle kanten klonk het honend: “Sieg heil, Sieg heil!”…….
Een ogenblik later wordt, terwijl de N.Z. Voorburgwal zwart ziet van de mensen, vanuit de Grote Club geschoten door Duitsers, die zich niet aan de capitulatie willen onderwerpen. Een fel vuurgevecht ontstaat te midden van de ontsteld vluchtende menigte. De Binnenlandse Strijdkrachten treden krachtdadig op en geven geen krimp. Amerikaanse vliegtuigen cirkelen laag over de omgeving.
In de goten van het gebouw liggen de moffen en vuren, vuren als gekken. De straat is bezaaid met fietsen. Tenslotte wordt het gebouw met handgranaten bestookt.
Achter een boom, vlak tegenover het Paleis, ligt een dode.
Om 4 uur werd het vuren gestaakt.
Ook in andere delen van de stad, o.m. in de Kinkerbuurt, wordt hier en daar bij de ontwapening der Duitsers verzet geboden, dat in het algemeen door de B.S. snel wordt onderdrukt.
Nader vernemen wij, dat de tanks, die hedenmiddag Amsterdam bereikten, een verkenningsafdeling vormden van de voorhoede van het eerste Canadese leger onder bevel van generaal Crerar. Deze voorhoede is hedenmorgen West-Nederland binnengerukt. Oorspronkelijk zou deze intocht reeds gisteren plaats vinden, doch deze was klaarblijkelijk om een andere reden uitgesteld.
Om 7 uur vanochtend trok een verkenningsafdeling van de 49e Britse divisie uit Yorkshire op in de richting van Utrecht. De frontlijn werd om 7 uur gepasseerd. Zonder incidenten werden de aangegeven doelen bereikt. Nergens werd meer door de Duitsers of door de Landwacht tegenstand geboden. Het was een patrouille van deze afdeling die via Utrecht hedenmiddag de Hoofdstad bereikte. Ook op de weg van Utrecht naar Amsterdam werden geen haarden van Duits verzet meer aangetroffen.
Slechts voor het Telefoonkantoor wilden twee dolle Nazi’s tegenstand bieden; zij werden natuurlijk ogenblikkelijk ontwapend, men vond zelfs wapens in hun broekspijpen…..
Lachend zit een Canadees op zijn gevechtswagen met een enorme sigaar in de mond. Met een brede grijns op zijn sproetig gelaat roept hij de dringende menigte toe: “I went to Holland for a Dutch cigar and… I got it”.
De manschappen blijven te Amsterdam ter voorbereiding van de kwartieren der hun volgende hoofdmacht.
Op de Dam troffen wij de heer De Graaff van Publieke Werken. Hij was bezig met de tribune, die hij nog tijdens de bezetting met hout van de Duitsers had laten klaarmaken. In alle stilte was de versiering gereed gekomen en alles is nu in enkele uren aangebracht.
Met de verwijdering van de 120.000 Duitsers, die zich nog in Westelijk Holland bevinden, wordt onmiddellijk ene begin gemaakt. De intocht der geallieerde troepen en het afvoeren der Duitse krijgsgevangenen zal echter geleidelijk geschieden, daar men de wegen zo veel mogelijk wil vrij houden voor de aanvoer van voedsel.
De liquidatie van de laatste resten van tegenstand in Duitsland maakte ook gisteren snelle vorderingen. In Tsjecho-Slowakijke werden de Duitsers op een nauw terrein bijeen gedreven. De strijdkrachten der Amerikanen staan nog op 20 km van Praag. Vannacht om 12 uur werd bericht, dat de Russische troepen onder de verrader-generaal Wissow de zijde van de Geallieerden hebben gekozen en in de bevrijdingsstrijd om Praag hebben ingegrepen.

Bron: NIOD

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.