Gerard Schulte

Als vijftienjarige was ik getuige van de schietpartij op de Dam, 7 1945, waaraan in de PS van dinsdag aandacht werd besteed. Ik stond, met honderden andere mensen, in het midden van de Paleisstraat en zag dat enige ongewapende Duitse militairen door mensen van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) in hun blauwe overall het paleis binnen werden gebracht via de zijingang in de Paleisstraat.

Puck VouteDit gebeurde niet zachtzinnig! De militairen werden onder gejoel en gejuich van de omstanders door de BS het paleis in geschopt en geslagen. Vanuit de Groote Club hebben militairen dat kunnen waarnemen en mogelijk is dat de aanleiding geweest van de direct daarop volgende schietpartij. Van het incident op de hoek van de Nieuwezijds Voorburgwal dat in het artikel wordt genoemd heb ik niets gezien. Na de schietpartij rende ik met de menigte van de Paleisstraat via de Nieuwezijds Voorburgwal naar de Raadhuisstraat, waar ik dekking zocht achter een pilaar van het oude postkantoor op de hoek van de Spuistraat. Toen reed een overvalwagen van de Grune Polizei voorbij, die vanuit de richting van de Rozengracht de Nieuwezijds Voorburgwal opreed. De inzittenden schoten met hun wapens in de lucht. Dit incident heeft diepe indruk op mij gemaakt en ik moet er nog vaak aan denken.

Gerard Schulte

Het Parool, 13 mei 2013

1 Reactie

  1. johan (Auteur bericht)

    vanaf de rozengracht de Nieuwezijds op?? vanaf de rozengracht rij je eerst door de Raadhuisstraat, en is de Grune dan linksaf over de nieuwezijds richting CS–Victoriahotel gereden, of via een omweg naar het Rokin, naar de Dam?

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.