Johannes Jan Ooms – Hans

Harlingen 11 mei 1928 – Amsterdam 7 mei 1945

Johannes Jan (Hans) Ooms, vernoemd naar zijn vader, werd geboren op 11 mei 1928 in Harlingen; zijn moeder was Antonia Helena de Klerk. Het gezin woonde in de 2e Oosterparkstraat 172-II.

Zijn zus Jenny:
Mijn moeder was met mijn broer op de Dam omdat het Leger des Heils, waar zij beiden aan verbonden waren, zouden zingen ter viering van de bevrijding, die op de Dam dus nog niet aanwezig was. Om een uur of 6 kwam de Officier van het Leger des Heils ons vertellen dat mijn broer van 16 jaar geraakt was door een dum-dum kogel recht in zijn hart. Zij zijn toen met hem naar de kerk gegaan en vonden mijn broer temidden van de andere slachtoffers. 
Op 10 mei is hij door Het Leger des Heils begraven, en op 11 mei 1945 zou hij 17 jaar worden. Het was heel erg verdrietig ook zo als voor de andere nabestaanden.
Met vriendelijke groeten Mevrouw J. Ooms

H. van Zwol:
Hans was een knul van een jaar of 16, groot voor zijn leeftijd. Hij werd door zijn ouders de laatste oorlogsjaren binnen gehouden om niet de kans te lopen om via razzia’s opgepakt te worden voor de Arbeidseinsatz.
Wij woonden in de Derde Oosterparkstraat en zagen Hans, als het mooi weer was, regelmatig op de achter-veranda; kwam hij toch buiten. De familie hoorde bij het Leger des Heils en zijn zouden op 7 mei 1945 dankliederen zingen op de Dam. Hans Ooms is door de schietpartij om het leven gekomen. Of hij meteen is overleden of later elders in een ziekenhuis, weet ik niet. Zijn begrafenis met zwart koets en zwarte paarden staat nog op het netvlies. Nu ik daar aan denk, wonderlijk dat die paarden de Hongerwinter hebben overleefd. Wellicht dat u uit andere bronnen nog zijn naam te horen krijgt. Graag uw aandacht voor deze jongen.
Met vriendelijke groeten, Hans van Zwol.


Reactie van Jenny Ooms op de tekst van Hans van Zwol:
Mijn broer is gedragen door vrienden van de Chr. Jongemannen vereniging en voorop speelde het muziekkorps van Amsterdam Oost waarvan hij muzikant was. Onze begrafenisstoet was lopend vanaf de Vrolikstraat te Amsterdam naar de begraafplaats Zorgvlied te Amsterdam. Mijn moeder had het uniform aan van het Leger des Heils en mijn zus en ik waren in het wit, De zwarte paarden waren niet aanwezig. Ons gezin was er namelijk van overtuigd dat de Heren God hem “thuis” wilde hebben.


 Nelleke de Krijger:
Mijn vader vertelde me vroeger meerdere keren dat zijn neef op de Dam is doodgeschoten. Ik heb het opgezocht in het boek “vijf eeuwen Ooms”. Daar staat inderdaad de bevestiging dat Johannes Jan Ooms, geboren in Harlingen 11 mei 1928, is overleden in Amsterdam, op 7 mei 1945. Doodsoorzaak wordt in het boek niet genoemd.

Mevrouw H.J. van der Heiden-Reurts zong samen met Hans Ooms in het koor van het Leger des Heils.

Hans schreef in februari 1942 in het poezie album van zijn vriendin Bertha IJsselstein.

Maart 2022 ontvingen we deze belangrijke aanvulling van Martin Inge: De naam van iedere jongsoldaat, korpskadet, heilssoldaat en officier wordt na overlijden en uitvaart in het gedenkraam van het korps (kerkgemeente) geplaatst. Hans Ooms was op moment van de beschieting korpskadet van het Leger des Heils in Amsterdam Oost.

Animatie van de totstandkoming van de naamsteen van Hans via plaatseensteen.nl

Views: 10360

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.