Mw M. van Bentum-Hofker

De Stichting ontving van mw Mathilda van Bentum-Hofker een uitgebreid verslag van haar herinneringen als 9-jarig meisje over de periode 1939-1946.

Ze woonde in de Zeeheldenbuurt met haar ouders, drie oudere broers en zus en een jongere broer van 16. Op een dag komt haar oudste broer in een soldatenpak binnen en vertelde dat het oorlog was; haar ouders wisten wat dat betekende, zij hadden al de oorlog van 1914-1918 meegemaakt. Ze schrijft over de ontberingen in de oorlog, de honger, het met gevaar voor eigen leven stelen van aardappelen uit een trein, de werkloosheid, maar ook over wat de herenboer haar en andere meisjes aandeed toen ze waren ondergebracht op de Veluwe en over het verlies van een babybroertje begin 1945. Haar broers moesten werken in Duitsland en de Oekraïne. Ook haar zus volgde haar man naar Duitsland. Vader werd tijdelijk vrijgesteld omdat hij een (zelfgemaakte) wond aan de voet had, om later alsnog te moeten werken. Allen overleefden de oorlog.

Over 7 mei en de beschieting op de Dam schrijft mw Van Bentum-Hofker:

still uit film gemaakt vanuit gebouw Industria
Mevrouw van Bentum: Hier loop ik met een donker vestje aan voorbij een kiosk. Links naast mij loopt een man en achter mij een man met een fiets, waar aan ik had gevraagd of ik achterop mocht zitten, maar hij zei dat zijn band lek was.

…’En toen eindelijk werden er pamfletten  vanuit een vliegtuig over Nederland uitgestrooid, dat Duitsland de oorlog verloren had en de bevrijding een feit was. Iedereen ging juichend de straat op, de Duitser redden het vege lijf en vluchten ons land uit, want ze waren bang om vermoord te worden. Alle Amsterdammers gingen naar de Dam om hun blijdschap te uiten, ook ik stond middenin die grote mensen massa, toen er plotseling vanuit een gebouw geschoten werd, een vriendinnetje die met haar moeder ook op de dam was, werd gedood door een schot, vreselijk voor die ouders, zij was hun enig kind. Er brak een grote paniek uit en iedereen rende de Nieuwendijk of de Kalverstraat in, vele mensen vielen en werden onder de voet gelopen. Het bleek dat er in een gebouw nog Duitsers zaten, die op de menigte hadden geschoten. Het was een dag die in mijn geheugen gegrift staat.’…

Uit onderzoek blijkt dat meisje Rika Overdijk was, zij overleed 12 jaar oud.

Burgemeester van der Laan heeft op 7 mei 2016 op de Dam de tekst van mevrouw Van Bentum-Hofker gebruikt als onderdeel van zijn speech voorafgaan aan de onthulling.

Views: 6674

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.