Ton Daems over Han Hutjes

Verslag van Ton Daems, bron NIOD

Verslag van Ton Daems, bron NIOD

Han Hutjes (26-11-1925) is met zijn ouders uit Arnhem gevlucht na de operatie ‘Market Garden’, zij kwamen lopend met een wagentje naar Amsterdam en kregen onderdak bij familie op de Admiraal de Ruyterweg. Die familie was bevriend met mijn ouders. Doordat wij leeftijdgenoten waren trokken wij veel met elkaar op. Als hij naar ons toekwam op de Pieter v.d. Doesstraat floot hij altijd ‘Sur le pont d’Avignon ont y danse’. Op de avond dat bekend werd dat de Duitsers in Nederland hadden gecapituleerd gingen wij door de Jan Evertsenstraat met een grote trom op mijn rug, en hij sloeg de bevrijdingsroffel.  Nadat gezegd werd dat de Duitsers in de Kinkerstraat aan het schieten waren hebben wij de spullen teruggebracht en zijn naar huis gegaan (vrijdag 4 mei om ong. 21-22 uur)

Op maandag 7 mei werd verteld dat de Canadezen waren gesignaleerd bij de Berlagebrug en de stad in kwamen. Wij gingen lopend naar de Dam. Het was heel erg erg druk en er stonden zelfs al handkarren met rood-wit-blauwe vlaggetjes. Na een poosje ging op de hoek van de Kalverstraat en de Dam een paar deuren die uitkwamen op een balkonnetje open. Er werd een mitrailleur neer gezet en over (op) de menigte geschoten. Ik ben gevlucht en achter een handkar gaan liggen. De B.S. ging richting Grote Club. Zij waren bewapend met stenguns. Het schieten was toen al voorbij. Ik heb gezocht naar Han, maar ik zag hem nergens. Ik ben dus alleen naar huis gelopen (20 min.) en toen ik op de Ruyterweg was zag ik een agent bij de familie Verbeek aanbellen. Ik heb de agent aangesproken maar weet niet meer wat hij antwoordde.

Later hoorde ik dat hij tot de slachtoffers behoorde. Zijn lengte (1.95m ) is hem waarschijnlijk funest geworden. Op 11 mei was de uitvaartdienst in de kerk van O.L.Vr. van Altijddurende Bijstand. In September is Han herbegraven in Arnhem. Han was het enige kind. Zijn ouders moeten heel veel verdriet hebben gehad. Han was in Arnhem leerling aan het Lyceum. In de annalen wordt hij genoemd als enige oorlogsslachtoffer. Zijn vader was inspecteur bij de verz. maatschappij VZVZ op de Raadhuislaan. Doordat de hele administratie in Arnhem verloren was gegaan werden er copien gemaakt van de gegevens op het hoofdkwartier. Ik heb hier aan meegeholpen. Mijnheer Ad Hutjes is later gaan studeren voor architect. Als ik bij hen logeerde gingen wij vaak naar zijn bouwwerken toe. Alleen woningen.

Ton Daems
* 1926

Bron: NIOD Docll 249
inv. no. 1110-14

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.