Willem Theodorus Schermacher – Willem

Amsterdam 11 oktober 1879 – Amsterdam 7 mei 1945

schermacherwwwWillem overleed 65 jaar oud, op 7 mei 1945 om 15.00 uur als gevolg van schotwonden door de longen. Zijn lichaam werd op 11 mei begraven op begraafplaats de ‘Nieuwe Ooster’. Willem was getrouwd met Theresia Telman 1878-1960, woonde in de Govert Flinckstraat 156 hs.

Familie Schermacher kwam vanouds uit Amsterdam waar Willem ook trouwde in 1907; hij en zijn vrouw woonde een aantal jaren in Duitsland waar een paar kinderen zijn geboren. Via Dinxperlo (1931) en Apeldoorn kwam de familie in 1937 weer in Amsterdam wonen.

Zijn achterkleindochter Angela bericht ons:

Over de dood van mijn overgrootvader is bij mij bekend dat hij op de Dam beschoten is. Voor zover ik weet was hij daar om een boodschap te doen. Nadat hij geraakt was, heeft hij zich in een portiek schuilgehouden en daar om hulp geroepen, geklopt aan de deur, precies is niet bekend. In elk geval kwam alle hulp te laat… “

Overgrootvader (‘opa’) Schermacher was, voor zover ik weet natuurlijk, een strenge maar eerlijke man.

.De oorlog zal ook voor hem moeilijk zijn geweest. In elk geval moet ook hij blij geweest zijn dat de bevrijding gekomen was; de hongerwinter heeft ook hun gezin getroffen.  Op 7 mei heeft ‘opa’ Schermacher hun woning verlaten met de mededeling dat hij op de Dam een boodschapje ging doen en naar de menigte ging kijken. Toen hij niet thuis kwam en de eerste berichten langzaam overal binnen druppelden, is er natuurlijk paniek uitgebroken en oma Schermacher is met tante Johanna gaan zoeken. Uiteindelijk vinden ze hem in het ziekenhuis, inmiddels overleden aan zijn verwondingen. 

Zoals zovelen was mijn overgrootopa een onschuldige voorbijganger die door de Duitsers op brute wijze vermoord is. Hij heeft zich niet meer op tijd in veiligheid kunnen brengen en toen hij gewond was is hij naar een portiek gekropen voor dekking. Zijn roep om hulp en bonzen op de deur hielp niets, en begrijpelijk! Iedereen was bang.

Toen ze hem uiteindelijk naar het ziekenhuis brachten had hij waarschijnlijk al heel veel bloed verloren. En zo stierf hij, tijdens de bevrijding, na een gruwelijke oorlog.

Mijn overgrootmoeder is niet weer hertrouwd. Ik heb haar echter ook nooit gekend.“


Animatie van de totstandkoming van de naamsteen van Willem via plaatseensteen.nl

2 Reacties

  1. Nel Van Krieken.Schouten

    Was de opa van mijn moeder Annie Koekebakker, Angela is mijn nichtje, mijn moeder had het ons verteld dat haar opa op de dam was doodgeschoten,ik kijk ook altijd naar de dodenherdenking op de Dam en moet dan altijd aan hem denken al heb ik hem zelf nooit gekend, het blijft indrukwekkend!

    Reageren
  2. y v h nederend

    hij was de broer van mijn oma ,trees Schermacher

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.