Aaltje Scheffer-Smorenberg – Aaltje

Grootebroek 16 augustus 1917 – Amsterdam 7 mei 1945

Arie Smorenberg 1891-1955 (geboren te Alkmaar in een gezin van 10 kinderen geboren tussen 1888-1905) en Maartje Blokker, waren de ouders van Aaltje Smorenberg. Het gezin woonde ruim 35 jaar boven de kapperszaak aan het Kadijksplein 8 waar Arie en Aaltje werkten.

Aaltje Smorenberg Kadijksplein 8-12, Op de hoek café De Groote Slok

Kadijksplein 8-12, Op de hoek café De Groote Slok, geheel rechts de kapperszaak.

Aaltje werkte bij haar vader als kapster; ze trouwde op 17 december 1942 met Leonardus Franciscus Marinus (Leo) Scheffer (1913-1970), waarna ze verhuisden naar de Ruyschstraat 123-I. Aaltje overleed op de Dam om 15.00 door schotwonden, 27 jaar oud. Haar man hertrouwde met Guurtje Trijntje (Guus) Nieuwland (1924-2010). Uit dat huwelijk werd een zoon geboren, Jaap. Aaltje had een broer Pieter Franciscus Smorenberg 1921-1922 en een zus Elisabeth (Betsie) Smorenberg geboren in 1922; zij verhuisde na het overlijden van haar ouders in 1957 naar Nieuwer Amstel.

Jaap, de enige zoon van Aaltjes echtgenoot en diens tweede vrouw : ‘Ik was 21 jaar in 1970 toen mijn vader overleed en ik bij de notaris vernam dat mijn vader eerder getrouwd was. Mijn moeder vertelde dat hij daar nooit over wilde praten. Ik heb helaas geen foto of meer informatie.’

Wij spraken met Mw. Jochemus- van Beest (*1926), nicht van Aaltje. Haar vader was getrouwd met de jongere zus van Aaltjes vader Arie. ‘Aaltje was met haar jongere zus Betsie op de Dam waar ze werd doodgeschoten. Arie had een kapperszaak. Betsie is al jaren geleden overleden, ze was ongehuwd. Er werd niet over gesproken en meer weet ik er niet van.’

De familie van Arie Smorenberg was zo groot en toch is er niemand gevonden die mogelijk meer informatie of zelfs een foto van Aaltje heeft. Dat heeft ook te maken met de leeftijden van Aries broers/zussen, inmiddels al lang geleden overleden.

Grietje de Vries:
Ik was nog geen 6 jaar, maar herinner mij die dag nog heel goed. Omdat ik toen nog enig kind was mocht ik altijd overal mee naar toe, maar die keer niet. Waarschijnlijk heeft dat mijn leven gered. Mijn tante kwam vertellen dat zij mijn moeder Bertha de Vries-Brons (1916-2003) kwijt geraakt waren en dat zij niet wisten waar zij was. Totale paniek. Uiteindelijk hebben zij haar gevonden in het Binnengasthuis waar zij met een schotwond in haar bovenarm op hulp zat te wachten. Nachten heeft zij van de pijn over straat gelopen en met een verminkte arm is zij door het leven gegaan. Haar vriendin Aaltje Scheffer is die dag dodelijk getroffen. Helaas heb ik geen foto van Aaltje.
Mei 2015

Kende iemand de familie of de kapperszaak op het Kadijksplein?

De zus van Aaltje, Betsie is gewond geraakt bij de schietpartij. Volgens getuige M.P. (anoniem) is zij enkele vingers kwijtgeraakt.

Vandaar onze oproep: De Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945 is op zoek naar familie/bekenden. Alle informatie is welkom via dam07051945@gmail.com

Animatie van de totstandkoming van de naamsteen van Aaltje via plaatseensteen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.