M.P. (anoniem)

M.P. *1934

Naar aanleiding van het artikel in de Telegraaf, spraken we met deze ooggetuige. In verband met privacy is op verzoek de naam afgeschermd.

Ik was 11 jaar en alleen naar de Dam gegaan. Ik stond midden voor het paleis, ongeveer 15 meter er voor. Ik heb gezien dat er werd geschoten vanaf de Groote Club. De BS-ers, in blauwe overalls en zwarte helmen, hadden bescherming tegen de kogels door de halve ronding van de zuilen en van daarachter schoten ze terug. Er brak een enorme paniek uit, de mensen gingen rennen, weg van die plek en schuin naar de Bijenkorf. Maar dan loop je precies in het schootsveld.


Screen Shot 2015-07-04 at 19.07.59


Screen Shot 2015-07-04 at 19.08.33


Terug naar huis, op Rapenburg, ben ik de Paleisstraat ingelopen, Nieuwezijds Voorburgwal, richting Kattenburg. Er waren overal incidenten. Via de zijstraten kreeg men “iets” daarvan mee, en brak er paniek uit. Bij de Marinewerf moest ik over het brugdek kruipen om veilig weg te komen.

Ik kan me herinneren dat op het Kadijksplein een kapper zat. Zijn dochter had een verminkte hand omdat de vingers eraf geschoten waren. Zij was een van de gewonden.

Juli 2015

Naschrift: de gewonde kappersdochter betreft Betsie Smorenberg; haar zus Aaltje was een van de dodelijke slachtoffers.

Views: 5102

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.