Anny Bernards

Anny Bernards-Fifis (*1919)

Naar aanleiding van de uitzending Andere Tijden, ontvingen we onderstaande reactie van haar kleinzoon, Bas van Hout die navraag bij zijn oma deed en dat leverde onderstaand verslag op.

Mijn oma en opa trouwden op 5 mei 1942 en woonden in de Korte Prinsengracht. Een jaar later werd hun dochter geboren. Op 7 mei 1945 gingen ze een stukje lopen met de kinderwagen. Ze hadden vernomen dat er iets op stapel stond en gingen kijken en waren vlakbij de Dam, in de Kalverstraat. Volgens haar op 10 meter na of zo.
Mijn opa (Piet) had in de gaten dat er iets niet in orde was. Wat dit was en hoe, weet mijn oma niet.
Blijkbaar ging er iets door de menigte heen en dat veranderde de sfeer.
Hij zei tegen mijn oma “snel, snel hierheen” en trok haar een klein dwarsstraatje in. Hij zei , “kom hier met die wagen, ik ga op de wagen liggen”.

Foto: Ad Windig, collectie Stadsarchief Amsterdam

Foto: Ad Windig, collectie Stadsarchief Amsterdam

Toen werd er dus al geschoten en was de paniek uitgebroken en rende de massa mensen vanaf de Dam de Kalverstraat in over alles en iedereen heen waaronder ook kinderwagens. Toen opa haar en de kinderwagen de zijstraat in trok vertelde mijn oma dat ze heel hard schieten hoorde en veel en snel.
Opa is daarna om het hoekje even wezen kijken en zag allemaal doden op het plein liggen.
Ook zei mijn oma dat opa kogels zag liggen op de straat. Ik denk hulzen of ik begrijp het niet want het lijkt mij sterk dat je kogels ziet liggen. Maar dit is wat ze zei.

Ze zijn toen via de andere kant 2x een bochtje om weg gevlucht. Opa kende daar de weg.

Bas van Hout, kleinzoon
Mei 2015

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.