Arie van Steen

Adrianus (Arie) van Steen 1928- 2018

Arie werd geboren in Assendelft, zoon van Willem van Steen en Apollonia de Jong.

Op 7 mei 1945 is Arie in Amsterdam en is getuige van de beschietingen op de Dam. Tijdens zijn vlucht raakt zijn fiets beschadigd, laat die liggen en komt bij anderen in een winkel waarvan de ruit is ingeslagen, veilig voor de rondvliegende kogels. Hij wilde zijn fiets pakken, maar de mensen in de winkel drongen er bij hem op aan veilig te blijven zitten. Toch ging hij terug, pakte zijn fiets en rende ermee weg. De trapper was verbogen omdat mensen over zijn fiets waren gevallen tijdens hun vlucht. Hij kwam bij iemand die zijn fiets kon repareren. In die winkel kwam een vrouw binnenlopen, ze hield haar arm omhoog, een deel van haar arm was er af. Een kogel had het vlees weggerukt.

Arie overleed april 2018. Zijn kleinzoon Stefan kon hem niet meer vragen door welke steeg hij was gevlucht. Wat hij wel weet is dat dit verhaal hem als kind heeft gefascineerd, en vindt het belangrijk om het te vertellen. Maart 2020 plaatste Stefan deze herinnering aan zijn grootvader op Youtube.

Met dank aan Stefan voor het delen.

Views: 1313

1 Reactie

  1. Dhr. J, C, Hofstra

    Omdat ik nog erg jong was, bijna 3 jaar, kan ik zelf er niets van herinneren, maar mijn moeder heeft ons altijd verteld, dat zij met de drie kinderen die ze toen had, op de Dam aanwezig was toen er werd geschoten. Zij is met ons een gebouw ingevlucht. Onze leeftijden waren ruim 6, bijna 3 en bijna 1. Heel vaak als wij met mijn moeder op de Dam waren, werd deze herinnering weer opgehaald.

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.