Annie Licht *1927
Op 7 mei 1945 was ik nog niet jarig geweest en dus 17 jaar. Op onze school op het Roelof Hartplein hadden we eten gekregen, een waterige erwtensoep met iets van aardappels er in, of wat er op leek; het smaakte in ieder geval. We hoorden dat op de Dam feest zou zijn omdat de bevrijders zouden komen dus ben ik met een vriendin daarheen gegaan. Via de Kalverstraat kwamen we op de Dam waar we hoorden dat om drie uur gesproken zou worden, een spreekgestoelte stond er al. We stonden vlak voor het Paleis en de Dam stond vol met mensen. Ineens werd er geschoten vanaf de Groote Club, op de mensen, die vallend en rollend over elkaar wegvluchten.
Er waren obstakels, paaltjes of zo, en daar vielen ook mensen overheen, ik ook. Ik moet ergens in het midden hebben gelegen, mensen onder en boven me, mensen die over mij vielen en ik over hen… Via de Nieuwendijk kwamen we in een confectiezaak. Ik was niet gewond maar er zat bloed van andere mensen op mijn jasje. Ook was ik een schoen kwijt. Via een grote omweg kwam ik thuis aan de Haarlemmerweg, terwijl er ook nog een schietpartij was op de Amstelveenseweg.
Ik heb er later nooit echt last van gehad. Nooit heb ik geweten dat er zoveel doden bij zijn gevallen, u zegt 32, nee, nooit geweten.
Juni 2018
Met dank aan Frans Schouwenaar en Riet van Wees van buurtproject Herdenken en herinneren in de stadionbuurt ’18, en Christine du Pree van Oorlog in mijn buurt, voor hun bemiddeling zodat de Stichting eveneens Annie Licht kon interviewen.
Eerder is het verhaal van mevrouw Licht o.a. gepubliceerd in het boekje ‘Vrijheidsverhalen’, in ‘Perspectief 02-2018’, het wijkblad van de Willem de Zwijgerkerk.