Co Lusink

Co Lusink *1932

Op 7 mei wilden mijn oudere broer Rob en ik naar de Dam, we hadden gehoord dat er een nieuwe burgemeester zou zijn, de Boer, en het een groot feest zou worden. Onze vader zei nog zo: “jullie gaan NIET naar de Dam”. Maar we gingen toch…

We woonden aan de Aalsmeerweg, nu Oud-Zuid, toen heette dat Amsterdam-West, en het was toch een goed uur, anderhalf uur lopen.

Op een moment begon het schieten, wat de aanleiding was wisten we niet, maar mensen begonnen in paniek te rennen. Wij deden dat niet en bleven staan, maar op een moment werden we toch meegetrokken in de massa. Het erge was dat ik onder een kluwen mensen terecht kwam. Met hulp van mijn broer kon ik me er onderuit worstelen. We zijn gevlucht en kwamen in de Nieuwe Kerk terecht.

Uiteindelijk zijn we terug naar huis gelopen, maar ik was 1 schoen kwijt.

Toen we in onze straat aankwamen stonden er al veel mensen op straat ons op te wachten, ook vader en moeder. Natuurlijk waren ze blij dat we terug waren, maar onze moeder heeft zeker een week niet meer met ons gesproken. Mijn schoen heb ik later bij de gevonden voorwerpen niet meer teruggevonden.

April 2020

Met dank aan Christine de Pree van Oorlog in mijn buurt voor bemiddeling, zodat we Co Lusink konden interviewen.

Views: 987

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.