Harry Weberink

Hendricus Johannes Lambertus (Harry) Weberink 1907-1968

Van zoon Harry ontvingen we het bericht:
Mijn vader is ook gewond geraakt op de Dam, heeft een buikschot opgelopen, is geopereerd en gelukkig hersteld.
Zijn naam is Hendricus Johannes Lambertus Weberink en was lid van de B.S. en een goede vriend van de heer Bobeldijk.

En na een eerste contact:
Jammer genoeg heb ik geen uitgebreid verhaal daar door mijn vader na de oorlog, zoals in vele gezinnen, niet meer over bepaalde zaken werd gesproken. Ik ben pas op latere leeftijd over het gebeurde geïnformeerd.
Wel weet ik van mijn moeder dat hij ook bij het verzet en de BS zat en dat zij daardoor vaak doodsangsten heeft uitgestaan.

Na wat doorvragen kunnen we het volgende vastleggen:
Na het huwelijk van vader in 1939 met Hendrika Hollemans woonde het gezin met drie kinderen in de Van Hogendorpstraat 25-I. Harry is geboren na de oorlog, was de middelste en als oudste zoon werd hij vernoemd naar zijn vader.
Vader werkte bij de PTT als brievenbesteller. Bij de Stichting is bekend dat Bert Haanstra druk was met illegaal telefoonverkeer, maar over zijn vaders verzetswerk bij de PTT is Harry onbekend. Joop Bobeldijk en Harry Weberink waren beiden op de Dam.

Mijn vader is op de Dam gewond geraakt, een buikschot, door het schieten vanuit de Groote Club door de Duitsers. Het heeft 3 dagen geduurd voordat mijn moeder wist in welk ziekenhuis mijn vader werd opgenomen en ik dacht mij te herinneren dat het het Onze Lieven Vrouwe Gasthuis was, maar daar ben ik niet zeker over. Of hij tot de groep Three Castles behoorde, of wie zijn commandant was is mij onbekend.
Van mijn moeder heb ik vernomen dat mijn vader en de heer Bobeldijk goede vrienden waren en dat het een lange tijd geduurd heeft voor hij over zijn dood heen was.
In mijn bezit zijn nog twee foto’s van de B.S.-groep, hoogstwaarschijnlijk na de oorlog gemaakt; daarvan weet ik alleen de naam van de heer H. Has die woonachtig was op de Marnixstraat no. 8.

Mijn vader staat in knielhouding met de handen gevouwen, Henk Has boven 2e van rechts.
Mijn vader is de kleinste, 3e van rechts en Henk Has staat 3e van links

Uit onderzoek bij het Stadsarchief Amsterdam blijkt dat het hier gaat om Hendricus Julia Maria Has 1907-1980. In het militieregister staat genoteerd dat hij in 1926 ‘voor goed ongeschikt’ is verklaard.
Ook van vader Harry is er een dergelijke inschrijving, hij wordt twee weken later gekeurd als ‘geschikt’ en gaat naar de infanterie.

NB
Toevallige bijkomstigheid: in ons archief is een leerlingenlijst uit de klas van slachtoffer Gerrie Cornelisse, waarop ook dezelfde voor- en achternamen voorkomen, maar dan is de persoon geboren in 1936. Harry zegt hierover: Van mijn neef die ook Harry heet is mij daarover niets bekend, aangezien we met mijn oom Jan geen contact hadden.

April 2022

Views: 1159

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.