Cor Klees

Oostzaan.
Hij was zeventien jaar. Liep op 7 mei 1945 met twee buurmeiden en een buurjongen van Ransdorp naar de Dam om de bevrijders te zien. Cor belandde daar in een spervuur van een Duitse mitrailleur. „Prrrt, prrrrt, klonk het. Chaos”, zegt Cor Klees (nu 85). Hij rende voor zijn leven. Er vielen minstens 22 doden, maar waarschijnlijk nog meer.

Al vroeg was Klees op 7 mei 1945 in Amsterdam. „We kwamen een Duitse patrouille tegen bij het Victoria-hotel. Dan ging je automatisch opzij. Je kon ze beter voor je hebben, dan achter je.” Hij weet nog van tanks op de Dam.

„Er zat een man op die tank die zei dat de Duitsers beter hun koffers konden pakken. Een druk op de knop van het kanon en het gebouw van de Groote Club waar de Kriegsmarine in zat, zou heen en weer schudden”, zegt Cor.

„Ik hoorde mensen het Wilhelmus zingen, die liepen met oranje versieringen vanaf het Rokin. Ik zag ook kaalgeschoren moffenhoeren die vanuit de Kalverstraat het pand van de Kriegsmarine binnenliepen. Een stuk of vijf.” Hij zag ook jeeps met Canadezen bij Krasnapolsky.

En toen ging het mis. „Ik zag de balkondeuren open gaan op de eerste etage van Hotel de Groote Club en daar kwam een dikke loop uit. ‘Prrrt, prrrt’ ging het. Een machinegeweer. ik rende en ging dwars achter een grote paal staan. Zo’n dikke waar de bovenleiding van de tram aan hing. Even later hield het op. De schutter moest een magazijn verwisselen. ik rende naar het plantsoen op de Dam (waar nu het monument staat) en dook achter het randje. Zag een kinderwagen die was omvergelopen. Mensen vielen achter me. Weer werd er geschoten. Een enorm lawaai, gillende mensen:’

Zijn vrienden raakte hij kwijt in het gewoel, maar gelukkig zagen ze elkaar later weer in Ransdorp.

Hij weet van de padvinders, een door de Duitsers verboden organisatie die op de Dam rondliepen. „Ik was zelf ook padvinder geweest en moest een keer mijn padvindersriem inleveren bij de veldwachter.”

Overgenomen uit een interview door Rien Floris met Cor Klees en Arthur Rebattu.
o.a. gepubliceerd in de Gooi en Eemlander 13 juni 2013

Screen Shot 2014-04-12 at 09.05.23

Gooi en Eemlander 13 juni 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.