Eerste na-oorlogse huwelijk in Amsterdam

De Nieuwe Kerk
Toen er hevig op de mensen werd geschoten, probeerden velen in de Nieuwe Kerk te schuilen. Later werden daar de slachtoffers geïdentificeerd.
8 mei 1945. Vrijheid, blijheid.

trouwboek Nieuwe KerkAnnette Titia van Dellen (1918-2002) trouwt op 8 mei 1945 in Amsterdam met Marinus Baltus van den Houten (1918-1996). Eerst op het gemeentehuis, daarna de kerkelijke inzegening in de Nieuwe Kerk door ds. K.J. Miskotte.
Zij zijn het eerste bruidspaar dat in Amsterdam na de oorlog trouwt, hoewel ze dat niet konden weten toen ze drie weken eerder in ondertrouw gingen.
Vanaf die dag wonen ze Vondelstraat 66 huis. Ze krijgen twee zoons.

Zoon Barthold:
“De trouwjurk was geleend van een vriendin; ook zijn trouwpak kwam ergens zoveelstehands vandaan. Het was ons niet bekend dat dit het eerste huwelijk was dat werd voltrokken.
We weten in de familie wel dat mijn opa Baltus, de vader van de bruidegom, en zijn zoon Claas waren overgekomen op een fiets met houten “banden”, wat een barre fietstocht geweest moet zijn. Op 7 mei moet Baltus op de Dam zijn geweest, heeft dekking moeten zoeken en had gekropen vanwege de onverwachte schietpartij. Hij heeft het dus overleefd om een dag later aanwezig te zijn op de bruiloft van zijn zoon”.

Neef Hans:
“Mijn familie werd in 1944 geëvacueerd vanuit Wassenaar Zuid naar Rotterdam. Mijn vader Claas heeft dus de tocht gemaakt vanuit Rotterdam naar Den Haag, daar heeft hij zijn vader Baltus opgehaald om daarna naar het huwelijk van zijn oudste broer Mar door te fietsen op de houten banden!”.

De heugelijke gebeurtenis wordt vastgelegd door Johan Lodewijk Thadeus (Joop) Colson 1901-1966, 25 jaar fotograaf van de burgerlijke stand in Amsterdam, journalist en later bewoner van Kasteel Groeneveld in Baarn.

Tekenen van de acte, direct achter de bruidegom zit Claas

 

 

aan de rand van de foto, aan de zijde van de bruidegom, Baltus

 

vooraan Claas en aan zijn rechter zijde Baltus. Hun fietstocht was heel bijzonder. Aannemelijk is dat de ‘dames’ niet meegekomen waren. De anderen op de foto zijn bij de familie onbekend.

Maart 2015

Foto’s zijn eigendom van Stadsarchief Amsterdam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.