Frits Bolte

Frits Bolte *1934

Foto: Carel Blazer, stadsarchief Amsterdam. Prikkeldraadversperringen in de Paleisstraat, voor de Groote Club

Ik was 11, bijna 12 en met mijn ouders liepen we in de Paleisstraat; in de kinderwagen lag mijn broertje van 9 maanden. Mijn vader wilde naar de Dam, mijn moeder wilde niet. Bij de Kalverstraat aangekomen liepen twee BS’ers voor ons, in blauwe uniformen en ieder met een stengun, dat maakte hevige indruk op me. Bij de Groote Club aangekomen liepen ze rechtstreeks op een soldaat af die daar bij een wachthuisje stond, hij droeg een geweer of mitrailleur, dat verschil weet ik niet. Ze wilden het van hem afpakken maar hij verweerde zich en rende hard de portiek in, die aan de zijkant een glazen deur had. Pa zei: ‘doorlopen, doorlopen’ en toen we 50 meter verder waren begon het schieten vanaf het dak.
We liepen dus terug de Kalverstraat in maar daar kwam een golf mensen ons tegemoet en wij gingen daarin mee, de hoek bij Peek en Cloppenburg om en kwam zo op het Rokin. Een paar huizen of winkels vanaf de hoek was een kunstwinkel waar van die schildersezels stonden.
Een meneer stond voor de deur en liet ons binnen. Hij leidde ons een trappetje af en we moesten daarachter op de grond blijven zitten. Het heeft zeker een paar uur geduurd, terwijl hij af en toe ging kijken. Op een moment gaf hij aan dat we wel weg konden en toen zijn we weggegaan.

Januari 2017

Ingekomen reactie op artikel Telegraaf

*Er is ons geen afbeelding bekend van een wachthuisje voor de Groote Club
*Voor zover ons bekend was de Paleisstraat afgesloten voor doorgang

 

Views: 4528

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.