Geertruida Boelen – Truus

Amsterdam 19 augustus 1929 – Amsterdam 7 mei 1945

Geertruida-BoelenwwwGeertruida Boelen was pas 15 jaar oud toen zij stierf op 7 mei 1945 op de Dam om 15.00 uur als gevolg van schotwonden. Haar ouders waren Jilt Boelen 1898-1984 en Geertruida Feijen 1902-1967 en samen met haar broer Jilt (1930-2015) woonden ze in de Sassenheimstraat 14-III.

Verklaring van haar broer Jilt:

“Op de middag van 7 Mei kwam mijn vader via het Leidseplein van zijn melkwijk naar huis en vertelde dat daar nog een schietpartij plaats vond toen hij er langs kwam. Daardoor heeft hij tegen ons en de vrienden van Truus gezegd dat ze niet naar de stad mochten gaan, omdat de Duitsers nog bewapend waren. Jammer genoeg zijn ze toch op de Dam terecht gekomen met deze vreselijke gevolgen. Mijn zuster is om ongeveer 15.00 uur gestorven en om 19.00 uur kregen mijn ouders bericht van een verpleegster, ik wist het al maar dorst het ze niet te vertellen, ik was pas 14 jaar oud. Die avond was het een hel bij mij thuis en ben ik ‘s-avonds nog naar het politie bureau geweest om te vragen waar ik mijn zuster kon vinden.
De volgende dag ben ik met een foto en de buurman samen naar de Zuiderkerk geweest om Truus te identificeren, want mijn ouders waren er niet toe in staat.
Mijn zus is thuis opgebaard geweest, wat een drukte met al die mensen die afscheid wilden nemen. De begrafenis was erg druk en de kist is naar de plaats gedragen door de jongens uit de straat.
Het leven is hierna nooit meer geweest wat het was voor mijn ouders en mij.”
Jilt Boelen

Jilt Boelen was al ernstig ziek, maar toch aanwezig bij de herdenking in de Eggertzaal van de Nieuwe Kerk, 7 mei 2015. Hij overleed 22 mei 2015.

Truus Boelen was waarschijnlijk met haar klasgenootjes op de Dam, één daarvan was  Willy Grenzebach. Via de zoon van Willy Grenzebach kregen we een pagina met  het gedicht dat Truus in het poëziealbum van Willy heeft geschreven.
poezie v. Geertruida_Boelen-1www

Amsterdam 5 februari 1940
Beste Willy
Rozen verwelken
Schepen vergaan
Maar de vriendschap tussen jou en mij
blijft eeuwig bestaan

Je klasgenootje Geertruida Boelen

Truus is op maandag 14 mei 1945 begraven op begraafplaats Te Vraag.

Animatie van de totstandkoming van de naamsteen van Truus via plaatseensteen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.