Willy Grenzebach

Willy Grenzebach was met haar klasgenootjes op 7 mei ’45 op de Dam. Zij overleed in 2005. Haar zoon Willem stuurde haar via ons contactformulier dit verhaal:

Mijn moeder Willy is geboren in Amsterdam en woonde tijdens de tweede wereldoorlog in de Leimuidenstraat 36 huis. Enkele maanden na het begin van de oorlog overleed haar vader Willem Grenzebach en bleef zij als enig kind achter met haar moeder Alida Grenzebach–Boon.

De tweede wereldoorlog heeft op haar een onuitwisbare indruk achtergelaten en zij vertelde vaak over deze periode. Een van die verhalen was dat zij op 07/05/1945 met enkele van haar klasgenootjes van de Hillegomschool  naar de Dam was gegaan ondanks het verbod van haar moeder. Daar werden zij beschoten in de buurt van het orgel, een van haar vriendinnetjes werd dodelijk getroffen. Het enige wat ik nog wist dat het vriendinnetje in de buurt woonde van mijn moeder.  Enige tijd geleden kwam ik weer op Uw uitstekende website en zag ook een kaart van de woonhuizen van de slachtoffers. Aangezien ik zelf ook nog in de Leimuidenstraat heb gewoond viel het natuurlijk heel erg op dat een van de slachtoffers in de Sassenheimstraat woonde. Dit is vlak bij de Leimuidenstraat en nu had ik ook een naam van dit vriendinnetje namelijk Geertruida Boelen. Bij het bekijken van het poëziealbum van mijn moeder kwam ik ook de naam van Geertruida Boelen weer tegen met de onderstaande tekst:

Amsterdam 5 februari 1940
Beste Willy
Rozen verwelken
Schepen vergaan
Maar de vriendschap tussen jou en mij
blijft eeuwig bestaan

Je klasgenootje Geertruida Boelen
poezie v. Geertruida_Boelen-1www

Dan zit je wel even met kippenvel.
Haar oudste zoon Willem Grenzebach
14-1-2015

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.