Franciscus Emilius Schaut

Franciscus Emilius (Frans) Schaut 1927-2010

Frans Schaut was 17 jaar en was een van de gewonden die werden binnengebracht op de EHBO-afdeling van het Binnengasthuis op 7 mei 1945.

*Frans Schaut was een vriend van A.J. Janssen, Janssen schreef in 2004 zijn getuigenis en noemde Frans ‘Schouten’ (naar nu blijkt ‘Schaut’) in een brief, sinds 2013 in ons bezit via de brieven van Dora Budde . Frans Schaut overleed in 2010. Pas nu kon de match gemaakt worden waarvan we beide families in kennis hebben gesteld.

Zijn broer Emile:
We woonden op de Kometensingel. Frans ging met een paar vrienden naar de Dam; hij was vlakbij de Bijenkorf waar hij om de hoek veilig zou zijn, maar werd daar geraakt in zijn dijbeen door een zogenaamde dum-dum-kogel. De wond was een centimeter groot maar was in zijn been geëxplodeerd en was wel 6 a 7 centimeter groot.

Zelf was ik ook met een vriend en diens zus gegaan maar toen we achter het Centraal Station kwamen op de De Ruyterkade bij de pont, kwamen heel veel mensen ons rennend tegemoet, dus we zijn snel teruggegaan. Thuisgekomen bleek dat mijn broer er niet was en ging onze vader hem zoeken; hij vond hem in het Binnengasthuis. Mijn broer heeft daar nog 6 weken gelegen, maar toen hij thuiskwam was de wond nog open. Hij heeft er naar mijn weten later geen klachten of beperkingen aan overgehouden, ook niet psychisch.

Zijn dochter Joke:
Wat ik weet is dat hij vluchtte op de Dam, omdat er geschoten werd vanuit de Grote Club en hij vluchtte richting de Bijenkorf en een kogel in zijn linker bovenbeen ter hoogte van zijn lies kreeg en hij lang in het Binnengasthuis heeft gelegen. De naam van een vriend die Janssen zou heten is mij niet bekend. Mijn vader was eind juli jarig en dus bijna 18 jaar toen de oorlog afgelopen was, maar vrij klein van postuur en misschien daardoor rond de 16 jaar werd geschat.

Ik meen mijn vader echt te herkennen op de 2 bedoelde foto’s. *
beide foto’s: Hans Sibbelee, collectie Nederlands Fotomuseum

Onderstaande foto is genomen op 29 juli 1945 (staat nl. achter op de foto), hij loopt hier in het midden. De 2 anderen waren zijn vaste vrienden, links schele Maquinee (geen idee hoe je het schrijft, maar je zegt Makkinee) [red: =Joop Marquenie, de jongere broer van Pieter Karel Marquenie] en rechts Daan van Dalen uit de Vegastraat.

Juni 2017

*Noot: Familieleden van andere gewonden met een (schot)wond linker heup, zijn de foto’s ook ter herkenning voorgelegd; zij zagen geen match.

 

Views: 4434

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.