Gerardus Bernardus Cornelisse – Gerrie

Amsterdam 25 mei 1936 – Amsterdam 7 mei 1945

Gerardus Bernardus (Gerrie) Cornelisse werd geboren op 25 mei 1936 als jongste zoon van Jan Cornelisse en Catharina Wilhelmina (Catrien) Visser. Hij overleed kort voor zijn negende verjaardag op 7 mei 1945 om 15.00 uur op de Dam als gevolg van schotwonden.

Samen met zijn zes jaar oudere broer Jan groeide hij op in de Willemsstraat 171-huis waar zijn vader eigenaar was van bakkerszaak ‘de Korenschoof’ en bekend stond om zijn suikerwerk.

December 2013:
Anna Knuit *1922 kende het gezin goed. Moeder Catrien Visser (zus van Anna’s man) was een vrouw met een gouden hart. “Achter de winkel was een hofje waar ouderen woonden en daar bracht ze af en toe wat broden die ze onder haar witte schort/jas verstopt had. “

“Het echtpaar kon nooit weg van de bakkerszaak, vandaar dat Gerrie met zijn broer Jan alleen naar de Dam gingen, de Canadezen zouden komen. Ze raakten elkaar kwijt in het gedrang. Toen hij niet thuis kwam, hoorden ze na veel bellen dat hij naar de Oude Kerk was gebracht en toen ze daar kwamen lag hij daar, het was een drama. Gerrie was een teruggetrokken jongen, nooit op de voorgrond. “

Gerrie is begraven op begraafplaats De Nieuwe Ooster.

Nicht Willy, dochter van Gerrie’s broer Jan: Mijn vader heeft wel eens over de gebeurtenissen op de Dam verteld, maar dat was heel summier. Helaas heb ik geen foto.

Frits van Deelen liet in augustus 2015 weten dat hij in de klas zat bij Gerries broer Jan. Hierdoor weten we dat Gerrie ook op de Marnixschool zat. Frits en Jan, die altijd Jantje werd genoemd, zaten toen in de 6e klas, samen met Kees Quant. Gerrie kreeg de bijnaam “Bolletje Bink” naar een stripfiguur uit die tijd.

Uit ons onderzoek bij het Stadsarchief Amsterdam blijkt dat Gerrie in het schooljaar 1942-1943 in de 1e klas kwam. De Marnixschool was een jongensschool en had 6 klassen. In de eerste drie klassen werd onderwijs gegeven door juffrouw Barends en in de hoogste drie klassen door de heer Henk Canne Meijer (1890-1962). Via de leerlingenlijst traceerden we Gerrie Bood die ons een foto van de 2e klas 1943-1944 beschikbaar stelde.

Marnixschool 2e klas 1943www
Wie herkent Gerrie op bovenstaande foto?
Leen de Waardt *1936 herkend zich als het 3e jongetje links, 2e rij van boven. Zelf stond hij met zijn moeder op de Dam, hand in hand, bij de Nieuwendijk, toen het schieten begon. Ingesloten door de vluchtende massa werden ze de Nieuwendijk op gesleurd. Ze hebben mazzel gehad. Hij denkt er nog veel aan.

Willemsstraat 171, bakkerij de Korenschoof. Bron: Stadsarchief Amsterdam

Willemsstraat 171, bakkerij de Korenschoof. Bron: Stadsarchief Amsterdam

Screen Shot 2015-06-28 at 18.57.00

Via het familieonderzoek werd Paul van der Horst (*1940) gevonden, een neef van Gerrie’s moeder; haar vader was de broer van Paul’s vader.


De Waarheid, 14 augustus 1964

De Waarheid, 14 augustus 1964, afwijzing verzoek om smartegeld


Animatie van de totstandkoming van de naamsteen van Gerrie via plaatseensteen.nl

Views: 12655

1 Reactie

  1. Inge

    Kleine jongen, je leven moest nog beginnen…..
    ❤️

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.