Cas Oorthuys

Casparus Bernardus (Cas) Oorthuys (Leiden, 1 november 1908 – Amsterdam, 22 juli 1975) was een fotograaf en Nederlands verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Cas Oorthuys, fotograaf Met links van hem Dick Elffers, schilder en vormgever, en rechts van hem Lex Metz, tekenaar, graficus en docent aan de Rietveld Academie. Foto: Hans de Boer, collectie Stadsarchief Amsterdam

Cas Oorthuys, fotograaf
Met links van hem Dick Elffers, schilder en vormgever, en rechts van hem Lex Metz, tekenaar, graficus en docent aan de Rietveld Academie. Foto: Hans de Boer, collectie Stadsarchief Amsterdam

Tijdens de Duitse bezetting werd hij verplicht lid van het Verbond van Nederlandsche Journalisten, waarbij alle persfotografen zich in 1941 op last van de bezetter moesten inschrijven. In februari 1942 ontkwam hij aan dat omstreden lidmaatschap door ontslag te nemen bij de “gelijkgeschakelde” Arbeiderspers. In de oorlog werkte hij aan een opdracht van het Agrarisch Fonds om foto’s te maken voor een boek over de landbouw in Nederland. Voor het verzet maakte Oorthuys vanaf 1942 pasfoto’s voor vervalste persoonsbewijzen en ander verzetswerk. In mei 1944 werd hij door de Duitsers opgepakt en naar Kamp Amersfoort overgebracht. Na drie maanden werd hij vrijgelaten en dook daarna onder. Hij sloot zich in september van dat jaar aan bij “De Ondergedoken Camera“, een groep Amsterdamse fotografen die illegaal de bezettingstijd vastlegden.

Oorthuys liet een archief na van meer dan een half miljoen negatieven dat vanaf 1944 zeer compleet is en een grote verscheidenheid aan onderwerpen omvat. Hoewel hij na de oorlog moeite had om nog over zijn ervaringen te spreken, heeft hij de foto’s uit die periode vele malen hergebruikt in boeken en als illustratie voor tentoonstellingen en boeken. Het Archief-Oorthuys bevindt zich in het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam.

 

© Nederlands Fotomuseum
via website Gahetna.nl gepubliceerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.