Gerardus Lut

Gerardus (Gerard) Lut 1918-2007

Gerard Lut was een van de gewonden die werden binnengebracht op de EHBO-afdeling van het Binnengasthuis op 7 mei 1945.

Lut (huisgenoot van Kuijper), 26 j, Fresiastraat 25, schotwond R[echter] dij, polikliniek opname

Het gezin Lut woonde in de Elzenstraat, Gerard was de middelste van 6 kinderen; zijn moeder overleed toen hij 20 jaar was.

Hij werkte o.a. als bankwerker en tijdens de oorlog werd hij meermaals tewerkgesteld en had daarvoor een paspoort nodig, o.a. bij Organisation Todt (O.T.) in Vens Zuid Frankrijk om eind 1941 te helpen aan de Atlantikwall, maar kreeg verlof, reden ‘niet gemotiveerd’. Daarop moest hij in september 1941 via het Gemeentelijk Arbeidsbureau naar Duitsland voor de fa W. Mees Kassel en als betonwerker in maart 1942 naar Emden. Juli 1942 werd hij wederom tewerkgesteld in Frankrijk in St. Malo voor de O.T., ditmaal via de fa Erdmann voor Kreuger &v.Kempen waarvoor hij een voorschot ontvangt van fl. 210,77. Op 7 november 1942 keerde hij terug in Nederland.

Gerard staat officieel bij zijn ouders ingeschreven ten tijde van de schietpartij op 7 mei, maar bij de EHBO-afdeling wordt het adres van het gezin van Johannes Kuijper opgegeven in de Fresiastraat, waar Gerard dan officieel woont vanaf 16 juli 1946.

In 1948 trouwde Gerard met Corrie Buis; zij kregen geen kinderen.

Nicht Loes Jasper-Lut: Ik was niet bekend met het feit dat de broer van mijn vader gewond was geraakt bij de schietpartij op 7 mei. We waren verrast dit te horen.

Schoonzus Wil Buis-Olff: Helaas is dit nooit ter sprake gekomen. En dat terwijl 7 mei mijn geboortedag is.  Nadelige gevolgen die hij eraan zou hebben overgehouden, heb ik nooit gemerkt.

 Juli 2017

Views: 6209

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.