Hansy de Maijer

Dam7mei1945-----001Plotseling gebeurde het. Vanaf de Grote Club op de hoek van de Dam en de Kalverstraat werd er geschoten door achtergebleven Duitse militairen die de capitulatie niet wilden aanvaarden. Achter het paleis weigerden Duitse marinesoldaten zich te laten ontwapenen.
Toen er ook nog vanaf het dak van het postkantoor werd geschoten brak er volledige paniek en vertwijfeling uit bij de juichende menigte, die niet meer wist welke kant ze op moest gaan. Je kon de kogels horen fluiten en het geluid van brekend glas kneep je de keel dicht van angst. Ik sleurde mijn kind mee achter de Nieuwe Kerk en daar begaven mijn trillende benen het, alsof ze niet meer bij mijn lichaam hoorden.
‘Ik dacht dat de Duitsers weg waren,’ zei mijn zoon met een snik in zijn stem. Ik probeerde mezelf te vermannen en logisch na te denken. Toen werd het vuur ineens beantwoord door de Binnenlandse Strijdkrachten.  Ik moest hoe dan ook naar huis zien te komen waar mijn man en jongste kind wachtten. Van steeg tot steeg, van portiek tot portiek liep ik de weg naar huis, die veel langer duurde dan normaal.
Mijn man, die al aan mijn gezicht zag dat er iets niet in orde was, vroeg: ‘Heb je de Canadezen gezien?’ En voordat ik iets kon zeggen ratelde mijn zoon een onsamenhangend verhaal af, waarvan mijn man hevig schrok. Tot overmaat van ramp zei mijn zoon op verwijtende toon: ‘Mama zei dat de oorlog afgelopen was. Waarom schieten ze dan nog?’ Na al die jaren die ik me flink had gehouden voor man en kinderen barstte ik in tranen uit. Huilend zei ik: ‘Toch weet ik het zeker, we zijn bevrijd, ik weet het zeker…’

Hansy de Maijer, Heerhugowaard

Bron: Mijn Bevrijding (Ivo Niehe)

 

1 Reactie

  1. Arthur Rebattu

    Helaas, de slachtoffers werden of gedood of werden levenslang gehandicapt aan hun verwondingen. Hun nabestaanden en gezinnen hebben minstens tot 1984 moeten strijden voor een Nabestaanden Uitkering Burger Oorlogsslachttofers. De meesten hebben al afgehaakt voordat dit in 1984 alsnog mogelijk werd. Die paar die het volhielden werden afgescheept met een symbolisch bedrag, een fooitje. Misselijk maakt dat mij.

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.