Hendrina Louise Koper-Frank – Hendrina

Amsterdam 22 april 1915 – Amsterdam 8 mei 1945

HL-FrankwwwHendrina Louise Frank is in de nacht van 7 op 8 mei 1945 overleden aan de gevolgen van schotwonden, opgelopen tijdens de schietpartij op de Dam. Ze was getrouwd met Cornelis Koper. Samen hadden ze een dochter die ook op de Dam was toen haar moeder neergeschoten is.

Haar dochter mevrouw H.L. Doves-Koper vertelt ons:
Ook wij gingen als gezin, net als alle anderen, ook naar de Dam omdat we hoorden dat de Canadezen zouden komen. Toen mijn vader de Duitsers zag staan op het balkon, zei hij zoiets als “dit gaat fout” en geen minuut later is het schieten begonnen. Hij is boven op mij gedoken maar voor mijn moeder was het al te laat.

Mijn vader was korporaal in het Nederlandse leger in de meidagen van 1940 en dook onder toen hij het bevel kreeg om naar Duitsland te gaan om te werken. Hij was bij zijn tante. Mijn moeder en ik zijn later gevolgd. Na het overlijden van mijn moeder, is mijn vader hertrouwd.

Hendrina Louise Frank is begraven in een familiegraf bij haar broer en moeder op de Algemene begraafplaats te Zandvoort. Dit graf is aangegeven als belangrijk culturele historisch erfgoed voor Zandvoort.

 De Verklaring van Overlijden geeft de pijnlijke details weer van haar verwondingen: “buikschot, nier, lever, pancreas, milt ruptuur; maag, colon, darm geperforeerd” en geeft als tijdstip van overlijden 8 mei 1945 00.05, dat is vijf minuten na 7 mei. In de Opgave wegens Overlijden en dus ook in de officiële overlijdensakte wordt genoemd 24.00 uur, dat is aan het einde van de 8e mei, een groot verschil.

Hendrina Louise Frank met haar man Cornelis Koper, en hun dochter

Hendrina Louise Frank met haar man Cornelis Koper, en hun dochter

Hendrina Louise Koper–Frank is opgegroeid bij haar stiefvader Borstel en heeft de achternaam van hem aangenomen. Zij ligt met deze naam begraven in het familiegraf op de algemene begraafplaats te Zandvoort

trouwboek Frank copy


Animatie van de totstandkoming van de naamsteen van Hendrina via plaatseensteen.nl

1 Reactie

  1. W.F Borstel

    Erg mooi stukje ! Mijn grootvader was een neef van de (stief)vader van Hendrina Louise Frank. Deze trieste gebeurtenis heeft destijds een zeer diepe indruk gemaakt op de gehele Zandvoortse tak van de Familie Borstel. Wettelijk was en is Hendrina Louise een Frank maar in het dagelijkse leven heeft zij er net als haar zus voor gekozen om de achternaam van haar (stief)vader te dragen. Ik ben er dan ook zeer trots op dat jullie de naam Borstel op deze site vermeld hebben. Met vriendelijke groeten uit Zandvoort, Willem Borstel.

    P.s Ik heb diepe respect voor jullie werk, bedankt daarvoor !

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.