Dinie Hofstra-Beenhakker

Mijn moeder is in Amsterdam geboren en was 10 jaar toen de oorlog uitbrak en zij heeft mij veel verteld over de tijd 40-45.
Ook heeft zij mij verteld wat er gebeurde op 7 mei, ze was daar met een vriendin op de Dam die overvol stond met mensen. De enige reden dat zij naar de Dam gingen was omdat de aubade gehouden zou worden en zij hebben het kinderkoor horen zingen.
Waar mijn moeder zich steeds over verbaast, is dat er allerlei verhalen zijn over deze dag die volgens haar niet kloppen.
Volgens haar stond die mitrailleur boven op het dak van de Grote Club toen al die mensen op de Dam stonden en zij vertelt dat ze nog tegen haar vriendin heeft gezegd dat het vreemd was dat dat ding daar stond. Toen de kinderen al zingend aankwamen van de Nieuwezijdsvoorburgwal loste een Duitser die op het dak stond een schot. Toen gingen de ramen open bij de Grote Club en begonnen ze te schieten. Haar vader kreeg te horen dat er geschoten werd en is mijn moeder gaan zoeken; hij schuilde onder het Carltonhotel want de Engelsen kwamen in jeeps vanaf de Vijzelgracht en vanaf de Munt kwamen ze de Duitsers tegen en daar werd ook geschoten. Mijn moeder en haar vriendin zijn veilig weg kunnen komen, ze zijn bij 2 jongens achterop de fiets gesprongen, gelukkig.
Ik heb begrepen dat de geallieerden er toen nog niet waren.
Ik wilde 1x het verhaal van mijn moeder vertellen hoe zij het heeft meegemaakt, zij is nu 83 jaar. Iedere keer als 7 mei 1945 op TV of krant voorbij komt, komen de verhalen los, vandaar.

 Ingrid Hofstra

26 mei 2014

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.