Irene van Lente

Irene van Lente *1939

Ik woonde in de Raadhuisstraat, mijn vader had daar een boter, kaas en eierenzaak onder de galerij. Wij hadden twee neefjes uit Arnhem in huis toen het Drama op de Dam gebeurde. Mijn neefjes en mijn broer, die dus alle drie enkele jaren ouder waren dan ikzelf, gingen naar de Dam.

Ik was de jongens snel kwijt toen wij naar de Dam toe liepen en heb toen als klein meisje tussen een massa zingende mensen gelopen totdat de hele meute begon te rennen; ik wilde natuurlijk ook zo gauw mogelijk naar huis.

Voor de winkel stond mijn moeder aan een wandelwagen te schudden en te kijken waar wij waren. Ik wilde naar boven maar kon dat niet, want het huis stond vol met mensen en ik ben toen opgevangen door een vreemde vrouw totdat het rustiger werd en ik aan mijn ouders gegeven werd.
Inmiddels waren mijn broer en neefjes ook weer thuis gekomen.

Over de oorlogstijd heb ik nog veel beelden en herinneringen over mijn Joodse oma en opa die naast ons een bijbelwinkeltje hadden en ineens weg waren.
Over de beelden die ik als kind had en nog heb.
Daar zijn natuurlijk nu na al die jaren de puzzelstukjes in elkaar gevallen en weet ik inmiddels wat er allemaal gebeurde. Thuis werd er nooit over gesproken.

Januari 2017

 

Views: 4016

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.