Jan van Beers

Johannes Leonardus (Jan) van Beers 1917-1983

Jan van Beers was een van de gewonden die werden binnengebracht op de EHBO-afdeling van het Binnengasthuis op 7 mei 1945;

gecompliceerde fractuur bovenbeen ten gevolge van een schotwond in de linker heup.

 

De ouders van Jan, Adrianus van Beers en Catharina Barbara van Kessel trouwden in 1906 in Amsterdam; zijn vader overleed in 1939 in Renkum waarna zijn moeder en de vijf kinderen verhuisden naar het Sarphatipark in Amsterdam.

Zijn nicht Stella: Oom Jan raakte gewond tijdens de schietpartij in Amsterdam op de Dam, hij was daar met zijn broer en zus om net als de vele anderen de bevrijding te vieren.

Hij heeft ruim zeven maanden in het Binnengasthuis gelegen om te herstellen van de fractuur van het bovenbeen die hij had opgelopen door de schotwond in zijn heup. Hij hield er een stijf been aan over, zijn knie kon hij niet meer buigen en het been was korter geworden dan het andere been waardoor hij een aangepaste schoen droeg.  Lopen ging moeilijk, en dit heeft zijn hele leven beïnvloedt. Zijn leven na de oorlog werd gekenmerkt door moeilijke periodes en hij bleef afhankelijk van sociale steun.

Zijn nicht Carla: Jan woonde in Amsterdam maar kwam vaak bij ons in Wageningen en bleef dan logeren. Hij had een speciale humor en praatte veel met ons als kinderen, waardoor het gezellig was met hem in huis. Eindeloos hebben we met hem het kaartspel hartenjagen gespeeld.

Jan was ongehuwd en overleed in 1983.

Naamgenoot Jan van Beers 1921-1944 (Johannes Wilhelmus Nicolaas) was zijn neef.

 

Jan en de verpleegsters (tekening met vers uit archief Sjouk Sytstra)
Mei 2017

Views: 4790

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.