Johannes Bobeldijk – Joop

Amsterdam 9 januari 1901 – Amsterdam 7 mei 1945

bobeldijkwwwJohannes Bobeldijk, verwarmingsstoker, geboren 9 januari 1901 overleed op 7 mei 1945 om 16.00 uur, als gevolg van een buikschot en darmperforaties.

Johannes was gescheiden van Leuntje van Iperen en gescheiden van Pieternella Maria Jacoba van Baak en woonde in de Kinkerstraat 337-II. Zijn kinderen uit zijn eerste huwelijk, zoon Johan geboren in 1927 en dochter Adriana geboren in 1929 woonden bij hun moeder.

Johannes was de oudste zoon van diamantbewerker Johannes Bobeldijk 1874-1948 en Johanna Francisca Maria Bolmers 1882-1960, gescheiden in 1928.

Als lid van de Binnenlandse Strijdkrachten en in functie als groepscommandant op de Dam werd hij neergeschoten bij het Rokin. Samen met zijn broer Willem was hij daar aanwezig.

Zoon Johan (1927-2015), zijn roepnaam was net als zijn vader ook Joop: Het is mij niet bekend dat er een foto zou zijn van mijn vader in een overall, het lijkt mij niet waarschijnlijk, daar e.e.a. geheim moest blijven. Wel weet ik dat bij mijn grootmoeder thuis overalls met ranglinten werden voorzien. Mijn vader en zijn broer Wim waren zo ver ik weet de enige van de familie die deelnamen aan de BS. De broers waren een hecht stel, mogelijk waren er toch enkele actief bij de organisatie. Mijn vader was dienstplichtig geweest en vanwege zijn wapenkennis kennelijk tot commandant benoemd. Alles wat betrekking had met het verzet was geheim en er werd dus nooit veel over gesproken, vandaar dat ook ik niet alles weet.”

Commandant A.G. Goedemans schreef in zijn rapport: “Te 15.30 meldde zich W. Bobeldijk; beval hem naar het stenen gebouw te gaan.  Te 15.40 uur naar J. Bobeldijk wezen informeren. De arts, die hem eerste hulp verleende, vertelde dat hij slechts shock had, omstanders vertelden dat hij wel ernstig gewond was en vervoerd naar het B.G. [Binnen Gasthuis] Tusschen 16:00 en 16:30 opgebeld B.G., vernomen Bobeldijk gesuccombeerd.”

In “Amsterdams Peil” uitzending mei 2007 kwam zoon Joop aan het woord. Hij sloot af met de woorden  “dit had nooit mogen gebeuren “. Zoon Johan (Joop) overleed op 11 oktober 2015

 

Tekst op achterkant portretfoto.

Tekst op achterkant portretfoto.

vergoedingbegrafenis

Bron: Nationaal Archief. Rapport betreffende betaling begrafeniskosten.

Johannes (Joop) Bobeldijk werd begraven op Zorgvlied en later herbegraven op de erebegraafplaats te Loenen.
J.Bobeldijkwww


Animatie van de totstandkoming van de naamsteen van Joop via plaatseensteen.nl

*Foto van Joop Bobeldijk ter beschikking gesteld door zijn zoon Joop.

 

Views: 15137

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.