Kees en Reggie Stuyfersant

Kees Stuyfersant *1934 en Reggie Stuyfersant *1937

Via broer André kwamen we in contact met Kees Stuyfersant.

7 mei 1945 is voor de familie een gedenkwaardige dag.

Dagelijks liepen de kinderen Stuyfersant van de Nieuwmarktbuurt naar de Prinsenschool en moesten daarvoor over de Dam, het was dichtbij huis. Daarom kreeg de 11-jarige Kees toestemming van zijn moeder om op 7 mei 1945 naar de Dam te gaan om naar de Canadezen te gaan kijken.

Reggie was pas 8 en wilde ook mee dus moest ik mijn moeder plechtig beloven om het handje van Reggie niet los te laten. Toen het schieten losbarstte en de paniek, de hollende mensen, werden onze handen losgerukt. Reggie verdween in de mensenmassa naar links en ik naar rechts.
Hoewel we dichtbij de muziektent stonden, want ‘daar zou het allemaal gebeuren’, kwam ik uiteindelijk terecht bij de Bijenkorf en zocht samen met anderen dekking in een nis.
Thuis was moeder Coba in paniek na de berichten van Tante Jo. Gelukkig kwamen we gezond weer thuis. Reggie zat onder het bloed, maar had zelf geen schrammetje; hij was over een lichaam gestruikeld en was in een plas bloed gevallen. Beide glazen van mijn brilletje waren stuk; later mocht ik ze in een winkel op het Rokin laten maken.

Kees vertelt er over op zijn website
https://keesoorlog.wordpress.com/2015/10/25/bevrijding-met-slachtpartij-op-de-dam/

Met dank aan André, Kees en Reggie Stuyfersant
December 2015

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.