Mevrouw Jansen

Met deze wil ik u laten weten dat ik getuige geweest ben van de schietpartij op de Dam in 1945. Mijn collega en ik waren naar de Dam gegaan. Daar was echter niets te doen. Via Paleisstraat naar de N.Z. Voorburgwal. Maar achter de Grote Club was een ingang. Daar nam een meisje afscheid van een Duitse marinier. Dat werd gezien door B.S.ers en gingen naar dat meisje toe om haar te pakken. Toen begon die Duitser te schieten en werd er door B.S.ers vanaf het geldkantoor geschoten. Wij terug naar de Dam maar werden in de Paleisstraat tegen gehouden door een winkelier. Daar moesten we naar binnen, want ze waren op de Dam vanuit de grote Club ook aan het schieten.

Toen het rustig was zijn we naar het Koningsplein gelopen maar op de Singel was nog een incident. Daar werd door B.S.ers een auto met Duitse officieren staande gehouden. Toen begon die Duitser ook te schieten en raakte een B.S.er in zijn voet. Toen zijn we maar naar huis gegaan.
Ik ben nu 81 jaar maar vergeet het nooit. Vele malen heb ik het aan mijn kinderen verteld. Die schietpartij is echt begonnen achter de Grote Club.”
Mevrouw Jansen, Den Helder
Mei 2004
(bron NIOD 249-1110-12)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.