Maria Nella Jager-van Hooff – Mies

Gestel 1 juli 1916 – Amsterdam 7 mei 1945

portret, bron Aggi van LieshoutwwwMaria Nella Jager-van Hooff, correspondente, stierf volgens de opgave van overlijden ten gevolge van kogelwonden op 7 mei 1945 om 15:00 uur op De Dam, 28 jaar oud.

Zij werd geboren in Gestel (nu Eindhoven) als middelste kind van 5. Maria Nella trouwde in 1938 in Rotterdam met de drie jaar oudere Rotterdammer Geert Jan Jager 1913-1972. Na hun huwelijk woonden ze korte periodes op diverse adressen en verhuisden in 1941 naar de Valeriusstraat 284 in Amsterdam. In 1943 werd hun enige dochter geboren.

In 1940 woonden Maria Nella en Geert Jan Jager in Haarlem, Pleiadenstraat 148. Op nr 150 woonde de familie Blei. Na het overlijden van Maria Nella stelde Geert Jan zijn oud-buren van haar overlijden op de hoogte.

jager aan blei-www

bron J. Hesseling

Amsterdam 15 mei 1945
Zeer Geachte Familie Bley,
Door deze vervul ik de droeve taak U mede te deelen dat mijn echtgenoote Maandag 7 Mei op de N.Z. Voorburgwal is doodgeschoten door de Duitschers die vanuit de Groote Club met machinepistolen en mitrailleurs op de menschen vuurden. Zij werd getroffen door een explosieve kogel en is onmiddellijk aan de vreeselijke verwondingen bezweken. Zelf heb ik een doorschoten linkerarm. Vooral voor ons dochtertje is het heel erg en is zij niet te vervangen. U wilt ook wel aan Coen en Rietje mededeelen wat er gebeurd is.  [Naam dochter verwijderd ivm privacy] is bij vreemde menschen ondergebracht waar ze gelukkig uitstekend wordt verzorgd.
Met beste groeten,
Hoogachtend,
Jager

In 1947 hertrouwde Geert Jan met Aafje Blei, de jongste dochter van zijn vroegere buren.


Nicht Aggi van Lieshout: ‘Mijn moeder Francisca (Sisca) en Maria Nella (Mies) van Hooff waren zussen. Over de ramp op de Dam werd in familiekring amper gesproken, tenminste naar mij toe, alleen dat het gebeurd was. Ik hoorde wel altijd het verwijt dat als de BS niet begonnen was met schieten er waarschijnlijk geen ramp zou hebben plaatsgevonden.’


Animatie van de totstandkoming van de naamsteen van Mies via plaatseensteen.nl

1 Reactie

  1. Marcella Van Zanten

    De dochter heeft het allemaal zien gebeuren. Dat zal een traumatische ervaring zijn geweest.
    Mooi om wat meer achtergrond te weten.

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.