Mevrouw H. Sanders

Mevrouw H. Sanders *1928

Mensen lopen in feeststemming naar de Dam om de bevrijders te verwelkomen.

Foto: Wiel van der Randen, collectie Spaarnestad. Mensen lopen in feeststemming naar de Dam om de bevrijders te verwelkomen.

Naar aanleiding van de oproep in de Telegraaf, vertelde mevrouw Sanders ons over haar aanwezigheid op de Dam.

Ik was toen 16 jaar en woonde met mijn ouders op de Jacob van Lennepkade, bij de Overtoom in West. Met mijn 10 jaar oudere nichtje (zij is inmiddels overleden), ging ik naar de Dam, de oorlog was voorbij. Het was een vrolijke bedoening. We stonden met ons gezicht naar het paleis, vlakbij de Kalverstraat. Ik heb niet gezien wat daar precies gebeurde, maar we schrokken enorm van het lawaai van het schieten. Er brak paniek uit en ik werd onder de voet gelopen, ben gevallenen en raakte gewond. We probeerden snel weg te komen, ik steunde op de arm van mijn nichtje. Via de Kalverstraat en daar wat steegjes door konden we naar huis. Mijn vader was ongerust en had op de radio gehoord wat er gebeurd was. Hij wist niet waar wij waren. Hij ging bloed geven in het Wilhelmina Gasthuis.
Mijn rechter been was zwaar gekneusd en mijn beide armen hadden verwondingen. De genezing duurde ongeveer een maand.
De oorlog heeft me getekend, de hongerwinter. Toch heeft het me sterk gemaakt, ik zal nooit een kruimeltje eten weggooien. Ik heb aan de schietpartij geen trauma overgehouden, maar op dit soort momenten denk ik er aan terug en staat het duidelijk voor mijn ogen.
Het is belangrijk om het te vertellen omdat er steeds minder mensen overblijven die dit hebben meegemaakt.

September 2015

Views: 5996

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.