Petrus Hendricus Antonius Hutjes – Han

Den Haag 26 november 1925 – Amsterdam 7 mei 1945

hutjeswww

Han Hutjes was enig kind van Adam Bernardus Hutjes 1898-1975 en Elisabeth Christina Catharina Maria Verbeek 1897-1989. Tijdens de operatie Market Garden ontvluchtte het gezin Arnhem en woonde bij de familie van moeder Verbeek aan de Admiraal de Ruyterweg.

Han overleed op 7 mei 1945 om 15.00 uur op de Dam, als gevolg van schotwonden; hij werd slechts 19 jaar.

Een goede vriend van Han, Ton Daems heeft de gebeurtenissen van die dag beschreven en naar het NIOD gestuurd, wij hadden ook contact met hem en de getuigenis is ook op onze website te lezen.
 

graf-www

Han Hutjes is begraven op 11 mei 1945 op begraafplaats Barbara en op 15 september 1945 overgebracht naar zijn laatste rustplaats in het familiegraf op de R.K. begraafplaats Moscowa in Arnhem.
Tekst steen (deel van het bidprentje):
Hoe heeft hij gesmacht naar de vrijheid, zij kwam. Een oogenblik heeft hij haar beleefd, doch de vijand heeft den glans van vreugde in zijn oogen gedoofd. Moge hij zijn bij God in den hemel waar eeuwige vrijheid en vrede heerscht.

Ina Hutjes reageerde namens de familie:
Boeiend om te lezen hoe men nu beschrijft hoe de gebeurtenissen op 7 mei op De Dam hebben plaatsgevonden. 
Ik heb tot nu toe geleefd met de eerdere versie. Deze is mij verteld door mijn familie (aangetrouwd), oom Ad en tante Bets, de ouders van Han Hutjes. Ik ben de echtgenote van Han Hutjes 1950-2011, die is vernoemd naar zijn neef die is gesneuveld tijdens de gebeurtenissen op de Dam. De ouders van zijn neef waren zijn peetoom en -tante. Ik weet natuurlijk hoeveel verdriet het zijn oom en tante hebben gedaan dat hun enige zoon is omgekomen tijdens de bevrijding van Nederland.

bidprent-4-begrafenis
bidprentje met foto, ter beschikking gesteld door Ton Daems


telegraaf1
De Telegraaf, Mei 1988


Naar nu blijkt heeft Han op de Dam het leven gered van de toen 5 jarige Frits Greefkes. De dochter van Frits vertelde ons over de zoektocht van haar vader naar zijn redder op de Dam.

Citaat uit de Telegraaf: 

” Ik ben ontzettend opgelucht,” zegt Frits Greefkes. „Zodra de dokter toestemming geeft — ik ben nog maar net uit het ziekenhuis ontslagen — ga ik naar de moeder van Han Hutjes in ‘s- Heerenberg. Ik heb inmiddels een foto ontvangen van Han, een foto van een schilderij, dat zijn reeds lang overleden vader, een architect uit Arnhem, van hem maakte. Mijn vrouw en ik kijken er af en toe naar. Dat stemt mij heel dankbaar.”


Dit portret (77×86 cm) van Han Hutjes werd door zijn moeder in mei 1988 aan Frits Greefkes (1940-2002) geschonken. Na het overlijden van Frits Greefkes kwam het schilderij in bezit van zijn dochters Machteld en Roswitha, en zij schonken het eind 2019 aan de Stichting Memorial; Mei 2021 is het overgedragen aan het Amsterdam Museum. “Het heeft altijd in de woonkamer gehangen en had enorm veel betekenis voor onze vader”.

Uit deze overdracht en foto blijkt ook de maker: niet zijn vader, Adam Bernardus Hutjes (1898-1975) architect te Arnhem, maar geschilderd door zijn oom, de broer van zijn moeder, Gerardus Johannes Jacobus Verbeek (1894-1963), o.a. voorzitter van de ‘Kring van Beoefenaars Beeldende Kunst bij de Politie te Amsterdam’, bij wie Han deze laatste maanden van de oorlog woonde.

Animatie van de totstandkoming van de naamsteen van Han via plaatseensteen.nl

Views: 13076

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.