Vrede: getuige onbekend

Op 4 mei stond ‘s-avonds om 9 uur geheel Zuid op stelten. Er was vrede zogenaamd. De mensen werden met revolver schoten weer naar binnen gejaagd. Zaterdag 5 mei ‘s-morgens 8 uur was de capitulatie een feit voor Nederland. De hele stad vlagt. Alle mensen lopen met oranje en de vaderlandse kleuren. Maandag 7 mei zullen de Canadezen in Amsterdam komen. De Canadezen bezetten vandaag geheel Zuid-Holland. Morgen komen zij in Amsterdam. Allen leven in grote spanning.

Maandag 7 mei. Vanochtend zijn enige Canadese tanks in de stad verschenen. Deze 5 wagens brachten een enorme mensen massa in beweging. Duizenden trokken langs de hoofdstraten in feeststemming. Deze tanks waren evenwel ‘s-middags weer vertrokken. Omstreeks half drie ging ik naar de Ruyterkade omdat ik nachtwacht had.Langs het Rokin bewoog zich een geweldige massa mensen. Om kwart voor drie kwam ik op de Dam waar je over de hoofden kon lopen. Ik bevond mij juist midden voor het Paleis toen wij achter het Paleis hoorden schieten. De mensen op de Dam begonnen weg te lopen. Op hetzelfde ogenblik zag ik de schildwacht op de Grote Club -hierin zat de staf der Duitse Marine- zijn geweer pakken en op de mensen op de Dam afvuren. Gelijktijdig gingen de balkonramen op de eerste verdieping open en werd een mitrailleur op de menigte gericht. Het gevolg was onbeschrijflijk. De kogels vlogen over, langs ons heen.

paniek

Alles rende in drom naar het Damrak. Fietsen, kinderwagens en mensen werden vertrapt.
In het midden voor de Bijenkorf werd naast mij een vrouw getroffen en onder de voet gelopen. Even verder liep een jongetje van een jaar of tien die mij aanklampte en riep dat hij getroffen was. Ik nam hem bij zijn niet getroffen arm en samen renden wij voort naar het politiebureau in de Warmoestraat. Hier was geen verband aanwezig. Gelijktijdig werd een vrouw binnengebracht met een doorgeschoten been. Weer holden wij verder naar de Prins Hendrikkade 96 waar een EHBO post was. Hier was al een vrouw met een hoofdwond. Het jongetje had een opengescheurde arm.
Daarna vluchtten er tal van mensen naar binnen omdat de lui van het Victoria Hotel ook begonnen te schieten. Het volgende slachtoffer was een man met een afgeschoten vinger.
Het was een slachting die wij nooit mogen vergeten. Alle maatregelen die tegen de Duitsers genomen zullen worden zijn een bagatel voor de schuld die zij hier in de oorlog op zich geladen hebben.

Bron: NIOD 244-1731 Getuige onbekend

1 Reactie

  1. johan (Auteur bericht)

    al de tweede getuige die verklaart dat een schilwacht op het dak van de Groote Club ging schieten en een duidelijke verklaring dat er met een mitrailleur vanaf de eerste verdieping geschoten is. Dit alles nadat er schoten zijn gehoord achter het paleis, dus in de buurt van NieuweZijds.

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.