Dick van der Poel

Dick van der Poel *1929

Op 7 mei 1945 ben ik als 15-jarige naar de Dam gewandeld om daar de aankomst van geallieerde eenheden mee te maken. Het was een flinke wandeling vanaf de Maanstraat in Tuindorp Oostzaan via de brug, die door aan elkaar gekoppelde IJ-ponten werd gevormd, om het CS heen naar de Dam. Het was daar erg druk en ik zocht een plek bij het plantsoen dat voor Krasnapolsky lag. Daar zag ik mannen van de BS het hotel uit komen met een paar arrestanten. Erg lang heb ik daar niet gestaan want in het gedrang kwam achter mij een jongetje langs dat voorzien was van een feestelijk speldje op zijn jas. Daarmee scheurde hij een flinke winkelhaak in de achterkant van mijn broek! Dat kon gebeuren omdat het een bakkersbroek betrof (een broek met ruitjes) die mijn moeder grijs had geverfd. Het weefsel was daardoor kennelijk erg verzwakt en makkelijk te scheuren.

Door brandstofgebrek konden de ponten over het IJ niet meer varen, waarna ze achter elkaar opgesteld als brug functioneerden.

Voor mij was dit gebeuren aanleiding om direct rechtsomkeert te maken en via de pontbrug weer naar Tuindorp te lopen. Toen ik thuis aankwam hoorde ik het nieuws over de schietpartij op de Dam. Er waren ook Tuindorpers bij gewond geraakt. Ik meen nog te weten dat er ene Maljers, die op de Meteorenweg woonde, gewond is geraakt. En ook een winkelier die een ijzerwinkel had in de Nieuwe Maanstraat hoek Vegastraat. Deze zou met zijn zoontje op de Dam zijn geweest tijdens het schieten.  [Red: Vader en zoon Lodewijk]. Tot zover mijn relaas over deze betreurenswaardige gebeurtenis die ik met veel geluk heb misgelopen.

8 december 2015

 

Views: 5343

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.