Wilhelmus Petrus Bakker – Willem

Amsterdam 21 augustus 1900 – Amsterdam 8 mei 1945

bakkerwp-wwwWilhelmus Petrus (Willem) Bakker, geboren 21-8-1900 Amsterdam, overleden op 8 mei 1945 om 06:00 in het Binnengasthuis.
De Verklaring van Overlijden spreekt van schotwonden.
Twee familieleden bevestigen dat hij werd beschoten op de Dam op 7 mei 1945 en als gevolg daarvan is overleden.
Willem trouwde op 5 april 1931 in Amsterdam met Trijntje (Truus) Kint, zij hadden geen kinderen.

 

Henricus Bernardus Vloothuis (1929) is een neef van Willem: “Oom Willem was inderdaad een slachtoffer van de Dam-beschieting, of hij een dag later overleed aan de verwondingen is mij niet bekend.”

Dhr Vloothuis kende zijn oom nauwelijks, er was weinig contact. Samen met zijn neef Ben was hij ook op de Dam en was getuige van de beschietingen.

Getuige H.B. Vloothuis (1929) “Aanleiding zou zijn dat Duitsers in een auto waren aangehouden op de Nieuwezijds Voorburgwal, bevel kregen hun auto te verlaten en lopend naar de Groote Club werden gebracht, waarover ze ontstemd waren. De schoten waaierden over de mensen heen en tussendoor probeerden we te vluchten, ik raakte mijn neef kwijt. Ik struikelde en mensen vielen bovenop me. Ik dacht nog: ‘zo is de kans kleiner dat ik geraakt wordt’.” Zijn vader werkte bij de Roode Leeuw op het Damrak, links daarvan was een meubelzaak. “Iedereen stond opgepropt tegen elkaar aan en een ruit van de deur werd ingeslagen en we vluchtten naar binnen.”

Willem Kint is ook een neef van Willem Bakker, zijn vader was een broer van Willems vrouw.

Ook hem is bekend dat Willem Bakker is doodgeschoten op de Dam, maar weet niet of dat op 8 mei was.
Willem Bakker had een kroeg aan de Nieuwendijk ter hoogte van de Oude Brugsteeg. Voordien was hij Hofmeester bij de Stoomvaart Maatschappij Nederland en voer o.a. naar Makassar.
Willem’s vrouw Trijntje Kint verloor niet alleen haar man. Ook de zoon van haar broer Piet was een oorlogsslachtoffer, http://www.erelijst.nl/jan-benedictus–kint
Haar zus Sieuwtje, getuige bij het huwelijk, en haar man Pieter Leijen worden genoemd op de lijst van Yad Vashem (mensen die de joden hebben geholpen tijdens de Shoa)

Willem Bakker is begraven op St Barbara.

29-10-2013
*Foto van Willem Bakker is ter beschikking gesteld door zijn familie

Animatie van de totstandkoming van de naamsteen van Willem via plaatseensteen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.